Bloomberg: Европейските власти се подготвиха добре за предстоящата зима

Bloomberg: Европейските власти се подготвиха добре за предстоящата зима Снимка: dailysabah.com

Начинът, по който европейските компании купуват газ обаче, може да създаде нови рискове за енергийните системи на ЕС.

Позовавайки се на участници в газовия пазар и европейски служители, Bloomberg смята, че такава ситуация е възможна, ако при тежка зима натрупаните газови резерви се изчерпят твърде бързо.

Проблемът е, че европейските държавни администрации практически не контролират натрупаните запаси от природен газ. В газохранилищата в Нидерландия или Италия например, само 10% от запасите се управляват от националните правителства, а останалите обеми са под контрола на частни компании, които според Bloomberg се ръководят от възможните максимални печалби и биха могли да препродадат своите мощности, както намерят за добре. 

Изданието отбелязва, че в кризисни ситуации това положение създава рискове. Те може да се засилят и когато например една страна изчерпи запасите си и поиска да ги попълни с доставки от съседна страна – една типично конкурентна ситуация, с предизвестени резултати като скок в цените и напрежение на пазара. 

Допълнителна трудност е също, че не всички европейски страни разполагат с достатъчно собствени складови мощности, а обикновено ползват хранилища в съседни държави. Такива хъбове има например в Италия, Холандия, Австрия, Унгария и Словакия. В същото време в Полша и Германия газохранилищата са недостатъчни, така че в случай на сурова зима тези страни са изложени на риск да се превърнат в епицентър на напрежение. 

Освен това „Практическите възможности на системата досега не са били тествани. Много ще зависи доколко ще е сурова тази зима“, казва Греъм Фридман, анализатор в консултантската фирма Wood Mackenzie. Той смята още, че ако през предстоящия зимен сезон резервите паднат до 10% от капацитета на хранилищата, възможно е да възникне конкуренция между страните от ЕС при подготовката за следващия отоплителен сезон. 

Bloomberg подчертава, че няма пълни данни за състоянието на газовия пазар в ЕС, но по-голямата част от текущите резерви са предназначени за националните комунални служби, които ще преразпределят горивото между бизнеса и домакинствата. Според информационната агенция обаче, значителна част от газа все още се държи от търговски компании - например Glencore, Vitol и Trafigura Group и ако тези компании се ориентират към максимални печалби, няма да бързат да продават собствените си обеми.

Въпреки това, в случай на криза и извънредна ситуация, националните правителства могат да започнат да изтеглят газ, независимо от позициите на търговците, както например Германия може да подходи, посочват от Bloomberg, но заедно с това отбелязват, че подобна развръзка е малко вероятна, заради добрата подготовка на германските власти, осъществена чрез национализиране на енергийни мощности и мащабно диверсифициране на газовите доставки. 

Европейските власти все още разчитат на пазара, който трябва да отговори адекватно на дисбалансите в търсенето и предлагането в ЕС. Въпреки това, в случай на кризисни ситуации, настоящият план предполага управлението на газовите потоци да премине на „ръчен” режим, коментира Bloomberg. 

Не може да не направи впечатление, че една от най-големите частни информационни агенции не питае особено доверие към морала на големите частни енергийни оператори. Не трябва да се забравят обаче и мерките, които ЕС предприе и ще предприема срещу т.нар. „неочаквани печалби”, както и факта, че коя да е крупна бизнес-структура не би се решила с лека ръка да изпадне в тежки противоречия с европейските и национални власти, а би потърсила добър и за двете страни консенсус.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: