Арестуваха основателя на турската криптоборса Thodex

Арестуваха основателя на турската криптоборса Thodex Снимка: thedailyencrypt.com

Според турската прокуратура, 28-годишният Фарук Фатих Йозер е изправен пред над 40 000 години затвор.

Йозер е открит в понеделник в албанския курортен град Вльора, с обръсната глава и „маскировъчна” външност, но е бил идентифициран с биометрични данни и система за лицево разпознаване, съобщава Hürriyet Daily News. Предстои му екстрадиция в Турция, където е обвинен в особено крупна измама.

Борсата Thodex, основана от Йозер през 2017 г., затвори на 16 април 2021 г., след като Централната банка на Турция забрани използването на криптовалути със съображението, че плащанията с цифровите пари може да доведат до „непоправими загуби“. След Thodex затвори и друга турска крипто-борса - Vebitcoin, чийто основател Илкер Баш, съпругата му и двама служители бяха арестувани и обвинени в измама за $ 24 милиона, пише Hürriyet Daily News.

Според TRT Habar, Фарук Фатих Йозер е откраднал около $ 2 милиарда от инвеститори на борсата. Към момента на затварянето ѝ над 390 000 регистрирани клиенти са загубили пари, а срещу Йозер е образувано дело за измама. Чрез адвоката си бизнесменът е съобщил, че ще се издължи на всичките си клиенти и че е напуснал страната, тъй като се страхувал от арест, а предпочитал да работи, за да възстанови загубите.

По случая с Thodex са заподозрени общо 43-ма души, включително сестрата, братът и снахата на Йозер. Всички са обявени за международно издирване. През май 2022 г., след групов иск на 2000 жертви на измамата, прокуроратурата повдигна обвинения, които заплашват Йозер и още 20 от служителите му с максимален срок от 40 564 години затвор за всеки, съобщи Bloomberg, цитирайки агенция Demiroren. 

Криптовалутите станаха особено популярни в Турция през 2021 г. отчасти заради силната волатилност на турската лира. Според местната борса Paribu, най-малко 5 милиона турски граждани държат пари в криптовалута, т.е., около 10% от трудоспособното население на страната. 

Опитите на турското правителството да затегне регулацията на този пазар срещнаха силната съпротива на бизнеса. И въпреки че още през декември миналата година президентът Ердоган призова за спешно приемане на регулаторно законодателство, то все още не е факт. Експерти смятат, че създалата се в Турция уникална ситуация, вероятно позволява на групи криптоиграчи да влияят върху държавните решения относно дигиталните пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: