„Няма имунитет за извършителите на международни престъпления”

„Няма имунитет за извършителите на международни престъпления”

Този принцип на международното право подчерта пред Euronews Карим Ахмад Хан - прокурорът на Международния наказателен съд (МНС), който разследва военни престъпления в Украйна.

След експлозията на Кримския мост, дни наред руски ракети атакуват цивилни цели в Украйна. Убитите са най-малко 19, ранените – повече от 100. Отразявайки тези събития, включително все по-разгорещената ядрена реторика на Кремъл, Карим Ахмад Хан смята, че войната е в „много критичен момент“ и поиска от воюващите страни да спазват принципа на пропорционалност.

За пропорционалност говори и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, но определено в друга посока: „Това са военни престъпления и отговорът трябва да бъде пропорционален“, каза тя пред Euronews в началото на седмицата.

Президентът на САЩ Джо Байдън говори за безсмислени убийства и „абсолютна бруталност“. Дори Китай и Индия, които досега избягваха всякаква директна критика срещу Русия, изразиха своята загриженост и призоваха за деескалация.

Докато Киев оплаква жертвите и възстановява улиците си, призивите за търсене на отговорност се увеличават. Но как се преследват такива престъпления? Ще видим ли някога извършителите им изправени пред съда?

За прокурорът на МНС Карим Ахмад Хан, отговорът е очевиден: където има престъпност, трябва да има и справедливост.

„Ние имаме отговорността да покажем, че международното правосъдие не е някаква теория и че жертвите действително ще го усетят. А тези, които най-много се нуждаят от закона са най-уязвимите – децата, жените, цивилните мъже”, казва Хан пред Euronews. 

Според него МНС, чийто мандат е признат от ООН, е най-доброто място за раздаване на правосъдие и Хан не изключва възможността дори самият Владимир Путин да бъде изправен пред международен трибунал.

Прокурорът припомня един от принципите, заложени в Нюрнберг - за военни престъпления и престъпления срещу човечеството няма давност, а за извършителите и подбудителите им не може да има безопасно убежище

„В момент, в който говорим за тактически ядрени оръжия, това не е просто Зоната на здрача, а е навечерието на кошмар. Не е холивудски флим, а нещо близко и лично за милиони хора, за украинците, пръснати из цяла Европа, но преди всичко за всички в Украйна, които, скрити в мазетата, се чудят кога ще удари следващата ракета – тези хора заслужават всякаква защита“, смята прокурорът и вярва, че МНС „ще свърши свето”, за да докаже това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: