Китай се обяви против ядрените заплахи на Путин

Китай се обяви против ядрените заплахи на Путин Снимка: moscowtimes.ru

Ядрена война не може да бъде спечелена и "раздуването" на ядрената заплаха няма да помогне за разрешаването на конфликта в Украйна, а само „ще налее масло в огъня”, заявиха от китайското външно министерство.

Обръщайки сериозно внимание на реториката в тази посока, Пекин призова всички страни да "запазят спокойствие и сдържаност" и да се стремят към мирно разрешаване на конфликта

Освен това от китайското външно министерство подчертаха, че според Съвместната декларация за укрепване на отношенията на стратегическо партньорство между Китай и Русия, Пекин се ангажира да предостави на Украйна гаранции за сигурност, ако тя „стане жертва на агресия с използване на ядрени оръжия или заплаха от такава агресия“.

Обявявайки мобилизацията на 21 септември, президентът Владимир Путин обвини САЩ, Обединеното кралство и НАТО в „ядрен шантаж“ срещу Русия. „Когато териториалната цялост на нашата страна е застрашена, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ“, каза Путин и подчерта: „Това не е блъф“.

На 30 септември, на церемония по анексирането на окупираните региони на Украйна , Путин припомни, че САЩ са "създали прецедент" с атомните бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки през 1945 г., за да принудят Япония към мир. Руският президент предупреди, че ядрената доктрина на Русия позволява използването на ядрено оръжие в отговор на заплаха за територията на страната, включително анексираните украински региони, някои от които в последните дни Украйна освобождава.

Ако Русия използва тактическо ядрено оръжие в Украйна, „Ние ще унищожим всички конвенционални сили, които можем да видим и идентифицираме на бойното поле в Украйна и Крим, както и всички руски кораби в Черно море“, предупреди бившият шеф на ЦРУ и генерал в оставка Дейвид Петреъс.

Ако радиацията от удара достигне до страните от НАТО, това може да се разглежда като агресия срещу алианса с всички произтичащи от това последствия, добави бившият шеф на ЦРУ. Официален Вашингтон съобщи, че е информирал Москва за последиците от евентуален ядрен удар срещу Украйна, но отказа да разкрие какви ще бъдат те. 

На този фон позицията на Китай впечатлява с умерения си тон, но и с категоричността си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: