Кой или какво причини експлозията на Кримския мост

Кой или какво причини експлозията на Кримския мост Снимка: i24news.tv

Русия прие подозрително бързо версията за камион-бомба, при това, свързайки го с България.

„Българската връзка” логично предизвика противоречиви реакции у нас. ВВС обаче предлага анализ на видеозапис от взрива, който сериозно разклаща твърдението, че камионът има нещо общо с експлозията. Кадрите показват огромно огнено кълбо, изригващо точно зад - и от едната страна - на камиона, докато той тръгва по стръмната част на моста.

„По мое време съм виждал много големи взривове с участието на транспортни средства и  импровизирани взривни устройства, но този не изглежда такъв“, цитира ВВС бивш експерт по експлозиви от британската армия. Според него по-правдоподобното обяснение е масивна експлозия под моста, предизвикана вероятно с помощта на малък плавателен съд – какъвто се появява точно преди взрива до една от подпорите на моста, както се вижда на един от видеозаписите. (Видеото е достъпно на https://www.bbc.com/news/world-europe-63192757)

Този видеозапис обаче не се анализира, но това не е първата информация за подводни бойни дронове, с които Украйна разполага. На 21 септември в руските социални медии бяха разпространени снимки на мистериозна безпилотна лодка, изхвърлена на брега, близо до руската военноморска база в кримския град Севастопол. Според местни съобщения, плавателният съд, оборудван със сензори и перископ, е бил изтеглен, проучен и взривен във водата.

Британският експерт се позовава и на „добре обосновани доклади, които предполагат, че украинците разполагат както с разузнавателни, така и с ударни морски превозни средства с дистанционно управление”. Ако по този начин Украйна е атакувала Кримския мост, от стотици километри дистанция, тогава това е една от най-амбициозните ѝ операции досега, коментира ВВС. 

Но освен няколко негласни коментара в Киев, няма изявления, които да изяснят причината за взрива. Истината е, че отново не знаем истината, пише ВВС – както при потъването на флагмана на руския Черноморски флот "Москва" и мистериозната атака през август, която опустоши руска военновъздушна база в Крим. Но Москва имаше нужда от повод за атаки срещу цивилни цели, за да не признае, че в много голяма степен не успява да спре украинската контраатака. 

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна в терористичен акт и отговори с мощни ракетни удари с много цивилни жертви в гъсто населени украински райони, включително Киев и Лвов. Към атакуваните украински градове днес са били изстреляни 83 ракети, 43 от които са прихванати от украинските отбранителни сили, но останалите са разрушили предимно жилищни сгради, убивайки десетки хора, включително деца. 

Обвинявайки Украйна в тероризъм, президентът на Русия предупреди, че „всеки, който атакува нейна територия”, ще стане обект на подобна ответна реакция. Владимир Путин за пореден път „пропусна” руския „актив” в конфликта - грубото нарушение на международното право, разрушените украински градове, играта с ядрената безопасност, включително в присвоената АЕЦ „Запорожие”, милионите бежанци, хилядите цивилни жертви и масовите гробове, които руската армия оставя зад себе си. 

На свой ред, Украйна отново нарече Русия терористична държава и посочи, че именно този характер на руската завоевателна политика пречи на разрешаването на конфликта чрез преговори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: