Руските специални служби са заподозрени в атака срещу германските железници

Руските специални служби са заподозрени в атака срещу германските железници Снимка: abc.net.au

Германските правоохранителни органи проверяват версията за участие на Русия в саботаж, който временно наруши железопътния трафик, пише вестник Tagesspiegel.

В събота, 8 октомври, неидентифицирани лица прерязаха оптични кабели, което временно парализира движението на влаковете в Берлин и Херне, град в западната част на страната. Беше нарушена и работата на комуникационната система GSM-R (Global System for Mobile Communications - Rail), която осигурява комуникация между контролните центрове за движение.

Министерството на транспорта и Deutsche Bahn изключиха възможността за техническа неизправност. „Знаем, че кабелите са били умишлено прерязани на две различни места в Германия. Ясно е, че това е умишлен и безсмислен акт“, каза министърът на транспорта Фолкер Висинг.

Председателят на комисията по европейските въпроси в Бундестага Антон Хофрайтер не изключи Русия да стои зад щетите по инфраструктурата на германските железници. „За да направите това, трябва да познавате точно комуникационната система на железниците. Въпросът е имаме ли работа със саботаж от чужди сили?“ каза политикът пред Funke Mediengruppe.

Хофрайтер припомни атаките срещу газопроводите "Северен поток", в които според него Кремъл също има пръст. Той смята, че извънредната ситуация и саботажът в германската железница е „предупредителен изстрел“ на Москва, заради подкрепата на Германия към Украйна.

„Това не е работа на аматьори, а на професионалисти. Вероятността руските специални служби да са замесени е доста голяма. Но, разбира се, няма ясни доказателства. Засега това все още е теория“, каза експертът по сигурността Питър Нойман пред RTL.

Междувременно немските служби за сигурност и криминалната полиция се заеха с разследването на извънредното положение в железопътния транспорт. „Не са изключени политически мотиви“, каза говорителка на Берлинската криминална полиция. 

Според нея, досега няма категорични доказателства за тероризъм или участие на чужди държави, в противен случай в разследването биха се включили Федералната служба на криминалната полиция и Федералната прокуратура.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: