Катапулт изстреля в орбита сателити на НАСА

Катапулт изстреля в орбита сателити на НАСА Снимка: hightech.fm

Американският стартъп Spin Launch заяви за успешно тестване на орбитална система за изстрелване. Полезният товар успешно е изведен в зададената орбита.

Компанията SpinLaunch съобщи за новия си успех в изпитанията. По време на 10-ия успешен старт, компанията за първи път изведе на орбита полезен товар от компании на трети страни. Сред участниците в тестовото изстрелване са НАСА, Airbus, Университетът Корнел и разработчикът на сателити Outpostте .

Изпитанието се проведе на космодрума "Америка" в Ню Мексико на 27 септември. Изстрелването е част от цялостната програма на компанията за тестване на това как научните полезни товари и сателитите ще издържат на свръхнатоварванията, с които ще се сблъскват по време на изстрелването.

Преди изстрелването полезният товар се върти около суборбиталния ускорител на компанията с ускорение 10 000 g. След достигане на необходимата скорост, ускорителят ги изхвърля в небето. В съобщението на SpinLaunchсе отбелязва: последният полет показа, че използваните компонентите на спътниците са "съвместими със средата за изстрелване на компанията".

SpinLaunch разкри малко конкретни подробности за изпитателния полет, но каза, че траекторията е аналогична на предишните му изпитания, които са се провеждали на височина 9 150 м. Още през май компанията добави оптичен полезен товар към системата си за изстрелване, за да запише тестовите си полети от първо лице. Събраните данни ще бъдат анализирани от специалистите на компанията заедно с партньорите от участниците в изпитанията.

Първите летателни изпитания на SpinLaunch се проведоха през ноември 2021 г., а цялата система на компанията се разработва от 2015 г. Тестовият суборбитален ускорител, използван в тези изпитания, е прототип с диаметър 33 м на бъдеща пълноразмерна 100-метрова инсталация. Компанията планира да завърши създаването й до 2026 година.  

                                                                                                  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: