Еврото печели позиции спрямо йената и долара

Еврото печели позиции спрямо йената и долара Снимка: CNBC

(Седмичен Forex коментар 11.08)

Форекс трейдърите продължават да изоставят долара и йената. Зелената валута отново губи позиция срещу всички свои колеги. Кризата в здравеопазването и забавянето в Конгреса тежат на американската валута. Що се отнася до йената, търговците преминават към по-рискови валути. С полза е еврото, със забележителни аванси спрямо японската валута (125,3 JPY). Основният паритет EUR/USD също има фаворит от страна на единната валута, като търговията е близо 1,18 USD.


От другата страна на Ламанша паундът продължава да се изкачва срещу долара, като взема 2,6% тази седмица. Зад това рали нямаше конкретен катализатор. Британският търговски представител дори заяви, че търговските преговори с ЕС остават в безизходица, докато премиерът Джонсън обяви, че двете страни не са толкова раздалечени. Британската валута се търгува на 138,6 JPY и 1,31 USD.


Сред новините от нововъзникващите валути, бразилската валута се възползва от слабостта на долара, за да се стабилизира спрямо долара при BRL 5,3. Централната банка на Бразилия обаче понижи ключовия си процент до 2% след намаление с 0,25 пункта, в опит да съживи икономиката, поразена от коронавирусната криза. Това е деветото поред намаление на ставката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: