Руските окупационни власти похитиха генералния директор на Запорожката АЕЦ

Руските окупационни власти похитиха генералния директор на Запорожката АЕЦ Снимка: unian.net

Игор Мурашов е бил отвлечен на 30 септември около 16:00 часа, съобщи в Telegram президентът на украинският атомен оператор „Енергоатом”.

Отвличането е модел за мафиотски стил. Колата на Мурашов е била спряна от засада на пътя между гарата и централата на „Енергоатом”, а той е бил задържан и отведен насилствено в неизвестна посока, със завързани очи. Към момента няма информация къде се намира похитеният и какво е състоянието му.

„Генералният директор на ЗАЕЦ е лицензирано лице – той носи основната и изключителна отговорност за ядрената и радиационна безопасност на Запорожката АЕЦ. Задържането му представлява опасност за работата на най-голямата атомна електроцентрала в Европа“, се каза в изявление на „Енергоатом”.

Украинският атомен оператор се обръща и към служителите на „Росатом”, разположили се в Запорожката АЕЦ против всякакви професионални правила за безопасност, с искане да спрат актовете на ядрен тероризъм срещу ръководството и персонала на станцията и незабавно да освободят Мурашов, за да се върне към задълженията си. 

Президентът на „Енергоатом” се е обрънал за помощ и към ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси и ръководителя на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) Том Мичъл.

След посещение в Запорожката АЕЦ миналия месец, МААЕ прие резолюция, с която настоява Русия „незабавно да прекрати всички действия срещу Запорожката атомна електроцентрала и всякакви други ядрени съоръжения в Украйна“. Изглежда обаче, че след „саботажа” на руските газопроводи, Москва продължава играта на руска рулетка и с ядрената енергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: