Какво видяха ядрените инспектори на ООН в АЕЦ Запорожие

Какво видяха ядрените инспектори на ООН в АЕЦ Запорожие Снимка: flipboard.com

По думите на украинския президент Володимир Зеленски, пред специалистите е организирана „масовка от руски пропагандни медии”.

„Когато се срещнахме с членове на мисията и ръководителя ѝ г-н Гроси в Киев, се съгласихме мисията да бъде придружена от журналисти от украински и международни медии. Това не стана, въпреки че беше договорено. За съжаление представителите на МААЕ не защитиха представителите на независимите медии“, каза Зеленски. 

Той изрази надежда, че експертите от ООН ще успеят да си съставят обективно мнение за ситуацията в АЕЦ Запорожие, както и че ще настояват за демилитаризиране на зоната.

Украинската компания "Енергоатом" твърди, че руските окупационни сили заблуждават международните инспектори. Така например руските военни камиони, разположени в машинните отделения на енергоблоковете, са били представени като оборудване на силите за химическа защита. Мисията не е била допусната и до кризисния център на АЕЦ, за да не види настанилите се там руски военни. 

В деня на посещението на експертите в Енергодар са били блокирани мобилните комуникации и интернет. Същевременно руските новинарски агенции разпространяват видеозапис на „двама местни жители”, които предават на шефа на МААЕ Рафаел Гроси петиция с над 20 000 подписа, с молба да се спре обстрела срещу централата. 

На експертите от ООН е показан и артилерийски снаряд, който според руските окупационни сили е украински и доказа вината на Украйна за атаките - макар че на практика е "долетял" от т.нар. Донецка народна република и приземявайки се, просто "се е обърнал на 180 градуса", обясниха руските военни.

Говорейки с руски медии след първоначалната инспекция, Рафаел Гроси каза, че част от екипа на ООН ще остане в съоръжението до събота, за да извърши оценката си, съобщава ВВС. Гроси подчерта пред руските медии, че МААЕ се надява да установи постоянно присъствие в АЕЦ Запорожие. 

Международни политически наблюдатели приеха посещението на МААЕ в Запорожката АЕЦ като пробив в политиката на Русия. Но внимателно организираното "мероприятие" всъщност ще се използва от Москва като пиар акция, което е причина за допускането на големия брой руски медии, в сравнение със скромното присъствие на големите световни медии, коментира ВВС.

Но медията посочва, че задължението на мисията на МААЕ не е да определи чия е вината за несигурната ситуация в АЕЦ Запорожие, а да осигури безопасността на централата и да проучи физическото и психическо състояние на украинския персонал, задържан принудително на работа, за да поддържа функционирането на централата.

Така че след като приключат огледа си, ядрените инспектори ще се върнат в базата си във Виена, за да изготвят своя доклад, от който се очаква единственото важно заключение: дали АЕЦ Запорожие, най-голямата ядрена централа в Европа е безопасна или не, завърша анализа си ВВС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: