Шефът на Световната банка предупреди за риск от рецесия в Европа

Шефът на Световната банка предупреди за риск от рецесия в Европа Снимка: https://pixabay.com/

Шефът на Световната банка Малпас: слабото евро и високата инфлация увеличават риска от рецесия в Европа

„Слабостта на еврото и високата инфлация увеличават вероятността от рецесия в Европа“, каза Малпас, говорейки в Станфордския университет. Той също така отбеляза, че Световната банка вижда рискове от ограничаване на растежа на европейската икономика за дълъг период от време.

В понеделник ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че БВП на еврозоната вероятно ще намалее през четвъртото тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г. Лагард припомни, че в основния сценарий на ЕЦБ се очаква БВП на еврозоната да нарасне с 0,9% през следващата година, докато в неблагоприятния сценарий, някои от елементите на който вече са приложени към момента на компилацията, се очаква рецесия от 0,9% .

В същото време Дейвид Малпас предупреди, че ще са необходими години, за да се диверсифицира световното производство на енергия.

„Съгласно сегашните политики, ще минат години, докато световното производство на енергия се диверсифицира“, каза той. Транслацията се предаваше на сайта на Световната банка

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: