Създава се инвестиционен инструмент за финансиране на малки и средни предприятия

Създава се инвестиционен инструмент за финансиране на малки и средни предприятия Снимка: pixnio.com

Създава се инвестиционен инструмент между Фондовата борса, ББР и частни инвеститори за финансиране на малки и средни предприятия при пълна прозрачност

Създава се инвестиционен инструмент между Фондовата борса, Българската банка за развитие /ББР/ и частни инвеститори за финансиране на малки и средни предприятия при пълна прозрачност. 

Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на среща с изпълнителния директор на Българската фондова борса /БФБ/ доц. д-р Маню Моравенов и заместник-председателя на Съвета на директорите на БФБ Васил Големански.

Лимитът за кредитите в Българската банка за развитие остава до 5 млн. лв., а МСП остават целеви сегмент на банката.

Според министъра, по-активното взаимодействие с Българската фондова борса ще насочи част от кредитирането и инвестиционния портфейл на банката към публичните пазари.

Пулев обобщи, че се правят две нововъдения

"Първото - разширява се продуктовата гама на ББР чрез съфинансиране съвместно с  големи финансови организации с безупречна репутация. ББР ще има допълващ финансов капацитет, а рискът ще се управлява според златните стандарти на банките за развитие в Европа. Целта е ББР да не избутва, а да допълва капиталите, особено там, където липсва частно финансиране", обясни той. 

Второто нововъведение се прави за максимална публичност на работата, като се изразява във финансиране чрез публичните пазари и БФБ. „Така ще осигурим нови канали за финансиране на МСП“, каза още Пулев. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: