Как златната треска тази година подобри рекордите си

Как златната треска тази година подобри рекордите си Снимка: The Financial Express

Девет години след краха на последното оживление на пазара, нова златна треска е в разгара си.

Миналата седмица цените за първи път се качиха до рекордни стойности от над 2000 долара за тройунция - 36-процентово изкачване през годината досега, което далеч надминава всеки индекс на акциите.


Дори и цените да са на тези високи номинални нива, малцина очакват спад, а ветерани от индустрията остават зашеметени. „Аз съм активен на златния пазар от 35 години и това е може би най-рязката смяна, която съм виждал", казва Джон Рийд, главен пазарен стратег в Световния съвет за злато и бивш търговец на злато.


Централните банки полагат усилия да защитят световната икономика от най-лошите ефекти на пандемията от коронавирус. Лихвените проценти в големите икономики, които започнаха да се покачват след последната финансова криза, сега се върнаха близо до нулата. Това, заедно с агресивните програми за изкупуване на облигации на централните банки, намали възвръщаемостта на инвеститорите в държавния дълг и остави малко място за поскъпване.


Междувременно очакванията за инфлацията, макар и ниски по исторически стандарти, отбелязаха по-високи стойности. Това оставя златото, обикновено второто най-добро след облигациите, сигурно убежище, тъй като не осигурява лихвени плащания. Горната му граница е ограничена само от това, което следващият купувач е готов да плати.


Златото „се превърна във все по-важна част от портфейлите в света с ниска доходност“, коментират анализатори от UBS. Някои от най-известните инвеститори на хедж фондове в много случаи неохотно са се превърнали в привърженици на златото. В писмо до инвеститорите през май Пол Тюдор Джоунс от Tudor Investment Corp заяви, че обикновеното съотношение, проследяващо стойността на златото спрямо глобалното парично предлагане, предполага, че цената може да достигне 2400 долара за тройунция.


Ако търсенето стане толкова екстремно, колкото преди четири десетилетия, когато тогавашният председателят на Федералния резерв Пол Волкър повиши американските лихвени проценти, за да укроти инфлацията, цените могат да достигнат 6700 долара, пише г-н Тюдор Джоунс.



Търсенето на бижута не е фактор тук - търсенето на злато за носене се срина на ключови пазари, включително Индия, след като коронавирусът удари. Вместо това голяма част от подкрепата идва от борсово търгувани фондове (БТФ), проследяващи цената на златото.


Един от тези БТФ, SPDR Gold Shares, тази година успя да закупи физическо злато, за да отговори на търсенето на инвеститорите с рекордни темпове. Размерът на фондовете - които се съхраняват в лондонските трезори на HSBC - се е покачил на над 1200 тона, което го прави по-голям притежател на злато от централните банки на Япония или Индия.


Златните бикове казват, че металът все още е недостатъчно притежаван спрямо исторически стандарти. Банката на Америка заяви, че глобалните инвеститори сега държат около 3 на сто от активите в злато, наполовина по-големи от разпределените средства през 1980 г. Джим Лука, управител на фонда в Schroders, заяви, че БТФ със злато подкрепят около 2,5% от световните фондове в БТФ, в сравнение с 10 на сто през 2011 г.


Някои анализатори са загрижени за повторение на предишните резки скокове на златото в края на 70-те и през 2011 г., след което цените се сринаха с 55% и 33% през следващите пет години. В допълнение, покачването на цените, които много ентусиасти на златото прогнозират, може да не се осъществи. Инвеститори като милиардера Джон Полсън бяха погрешно настроени след кризата през 2008 г., когато инфлацията не се появи.


Кембъл Харви, професор по финанси в университета Дюк, заяви, че златото е „ненадежден хеджинг“ срещу инфлационните страхове в краткосрочен план, защото е твърде променливо. Той предупреди, че нахлуването в подкрепяни от злато БТФ изглежда като „ирационално разточителство“.


Класическата ситуация е, когато хората купуват, когато цените се покачват“, каза той. Все пак скокът на търсенето е благодат за операторите на златни трезори. IBV International Vaults е изградила съоръжение в Лондон с Fort Knox security в близост до хотел „Дорчестър". Тук инвеститорите ще могат да съхраняват метала зад бронирано стъкло, изградено така, че да издържа дори на силата на АК-47.


Откриването на новия трезор, което бе планирано за началото на тази година, се забави поради коронавируса. Но запитванията се повишиха. „Виждаме много повече хора, които са изнервени от банковата система и гледат да държат богатството си извън конвенционалната банкова система“, казва Дебра Томсън, ръководител на продажбите в IBV Gold.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: