Руснаците бягат от мобилизация

Руснаците бягат от мобилизация Снимка: latvia.postsen.com

Кремъл я нарича частична, но според правозащитници се викат дори и тези, които не би трябвало да подлежат на президентския указ, например заради възрастовата граница, пише Euronews.

Раздяла с близките, сбогувания, плачещи семейства – такива сцени изпълниха социалните мрежи след обявяването на мобилизацията в Русия. В Telegram юристът правозащитник Павел Чичиков показва някои от съобщенията, които е получил от Москва, Якутия, Волгоград, Самара и др., в които се посочва, че масово се мобилизират мъже над 60 години. Telegram-каналът Baza цитира и случай с одобрен за военна служба 63-годишен пенсиониран подполковник с диабет и мозъчна исхемия.  

Според независимата организация, OVD-Info, която наблюдава медиите, а според руското министерство на правосъдието е чужд агент, през първите два дни на уличните протести срещу обявената мобилизация полицията е задържала над 1300 души.

На този фон, външният министър на Русия Сергей Лавров, по традиция отново обърна поглед навън, твърдейки, пред заседанието на Съвета за безопасност на ООН, че в Украйна от „много години се извършва тотална мобилизация на цялото пълнолетно население, включително жени, за да бъдат вербувани за националистическите батальони и въоръжените сили на Украйна”.

Лавров е напуснал срещата веднага след изказването си,  за да не изслуша "колективното осъждане" на действията на Кремъл, както предположи новият британски външен министър Джеймс Клевърли.

Във видеообръщението си президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна на руски към руските граждани, които може да се озоват на фронта, с думите: „За шест месеца в тази война загинаха 55 хиляди руски войници. Десетки хиляди са ранени, осакатени. Искате още? Не? Тогава протестирайте. Борете се. Бягайте. Или се предайте в украински плен. Това са вариантите за оцеляване”. 

Руското министерство на отбраната съобщи, че 10 000 души са се явили доброволно във военните служби, без да чакат призовка, но същевременно вече обяви категориите служители, които не подлежат на мобилизация – висшисти, работещи в информационните технологии, информационната инфраструктура, в центровете за обработка на данни, някои предприятия в съобщенията и организации, които обезпечават националната платежна система. 

Паралелно с това, хиляди руснаци, които не искат да се бият в Украйна, се втурнаха към чужбина, констатира Euronews. Самолетните билети за най-близките полети до популярни безвизови страни поскъпнаха десетократно, но въпреки това се изчерпват. Мнозина с горчива ирония предричат бум на операциите за смяна на пола.

Други подлежащи на мобилизация тръгват с коли, задръствайки границите с Грузия, Казахстан, Монголия и Финландия, където се е образувала 35 километрова автоколона. Литва, Латвия, Естония и Полша отказаха да приемат тези, които бягат от мобилизация, нито пък да пускат от страните им да излязат руснаци, които искат да бъдат мобилизирани. Същевременно Европейската комисия посочи, че ще се спазват правата на търсещите убежище в ЕС.

Германското вътрешно министерство заяви, че ще помогне на руснаци, които искат да избегнат мобилизацията и заради това са заплашени от репресии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: