Как ще изглеждат офисите в бъдеще?

Как ще изглеждат офисите в бъдеще? Снимка: Photo by Austin Distel on Unsplash

Някой ден върлуващият по цял свят вирус ще изчезне, но последиците от него ще останат – най-вече в офисите ни.

 

Архитектите вече мислят варианти как да преобразят офисните пространства, така че да бъдат в тон със социалната дистанция и времената, които дойдоха с настъпването на пандемията от коронавирус. Затова ви даваме възможността да си представите едно хипотетично бъдеще, което вече се твори на хартия (и дигитално).

 

Едно от нещата, които имат тенденция да се променят, е самата работа в офис. Компаниите вече обмислят опции да интегрират домашния офис и в постпандемични условия, като 4-дневният работен ден от вкъщи е много примамлива опция. Тенденцията за връщане в офиса е единствено по време на срещи, които не могат да се случат чрез имейл кореспонденция.

 

Дните на седене в офиса, криейки се зад лаптоп, ги няма - можете да го правите от вкъщи - казва Дейл Синклер, архитект и директор на иновациите в AECOM. - Това, което наистина е вълнуващо, е, че влизането в офиса ще бъде за сътрудничество, за генериране на идеи с колегите."

 

Отиването на работа също има шанс да се промени. На влизане в сградата има планове да бъдат поставяни сензори за измерване на телесната температура, както и камера, която да разпознае лицето и като служител. Вратите се отварят. Всичко това става без да се докосва нищо. Асансьорите са планирани да бъдат по-широки и да влизат само двама души (които да са социално дистанцирани), а коридорите също са проектирани да са по-големи.

 

Сградите ще имат огромно количество технологии: хората ще използват телефоните си за навигация, разпознаване на лица, гласово активиране. И ще видим все повече роботи-асистенти и сензори, които събират данни“, казва той.

 

Друг компонент, който е ключов за новото офисно пространство, са антибактериалните повърхности. По-лесни са за чистене, а микробите не се залепят за тях. Бюрата и кухненските плотове ще бъдат покрити с този материал, а дръжките ще бъдат от мед.

 

Макар и по-скъпа, медта е естествен антибактериален материал. Водата ще се пречиства с UV лъчи, които убиват патогените, като климатичната система също ще бъде проектирана по този начин. Така ще се намали влажността в пространството и патогените няма да могат да се размножават.

 

Бюрата също ще бъдат разделени. Освен на безопасна дистанция, те биха могли да бъдат отделени и чрез пластмасови „пердета“. Те ще се опъват между хората, когато има пик на заразата, и ще се свалят, когато тя отмине. Друг начин за отделяне е чрез растения, което ще помогне на служителите да бъдат по-спокойни на работа.

 

Можем да използваме редове от растения, за да разделим хората. Хората са доста уплашени - няма да искат да се върнат в пластмасова кутия, която мирише на белина. При правилните обстоятелства скринингът на растенията може да бъде много по-добро решение - и може също помагат за качеството на въздуха", казва Бен Чанон, ръководител в Assael Architecture.

 

Работата вкъщи също ще промени начина, по който пространството функционира. Все повече хора ще искат да имат отделено място за работа, което да могат да разграничат от останалата част от дома си и да заключат след края на работния ден. Така най-големият проблем с отделяне на работния живот от личния ще бъде решен, което със сигурност ще изисква помощта на интериорни дизайнери.

 

Този хипотетичен свят може би вече чука на вратата на офис сградите, подтиквайки собствениците на компании да отделят голямо количество финансови средства за преобразуване на пространствата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: