Осигурени са пари за иновации и роботика

Осигурени са пари за иновации и роботика Снимка: Министерство на иновациите и растежа

280 млн. лв. чрез дялови инструменти на Фонда на фондовете, 64 млн. лв. чрез ББР, 260 млн. лв. за технологична модернизация по ПВУ и 2 млрд. лв. по новата програма за научни изследвания и иновации се насочват към бизнеса сега

Пари за иновации и роботика има. Работим на пълни обороти да осигурим нужния ресурс на бизнеса, на микро-, малките и средни предприятия в сферата на високите технологии.“ С тези думи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев откри Robotics Strategy Forum в София Тех Парк, заедно с Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев от управителния съвет на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ПАРА“.

„Чрездяловите инструменти на Фонда на Фондовете за високи технологии в бизнеса има ресурс от 280 млн. лв. През Българската банка за развитие и Фонд за рискови инвестиции има 64 млн. лв.“, каза министърът. По думите му, Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи и до края на годината ще предостави 600 млн. лв. От тях 400 млн. лв. са за високи технологии и научна дейност.

Имаме първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – „Технологична модернизация“, по линия на Министерството на иновациите и растежа“, допълни Пулев за мярката, по която се кандидатства до 21 септември, а получените проекти вече са над 1 000.

При откриването на изложението бе демонстрирано ускорението на болида, създаден изцяло от студенти на Техническия университет-София. Той е проектиран през 2016 г. и се е състезавал до 2019 г. на международните серии Formula Student, които са най-големите инженерни състезания за студенти в света. В момента младите учени са в процес на проектиране и сглобяване на Болид 3 за сезон 2023 г. Болидът вдига 100 км./ч. за 5 секунди, коментира капитанът на отбора Валентин Каменов.

На място по време на форума посетителите могат да видят още най-новият колаборативен робот (кобот) на FESTO и бионик решенията им, вдъхновени от природата, да се запознаят с иновативните решения на Schneider Electric, българските коботи на Giga Automata, робо решения на FANUC, възможностите в Strypes Group, български екзоскелет, образователните роботи на БАН, медицински роботи, роботи за плевене с изкуствен интелект, умен кошер, подвижен робот за събиране на отпадъци в градска среда (умно кошче), спасителен дрон, умен асистент и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: