„Не докосвайте чужденци!”, предупреждава висш китайски здравен служител

„Не докосвайте чужденци!”, предупреждава висш китайски здравен служител Снимка: visualcapitalist.com

Препоръката дойде ден, след като Китай регистрира първата инфекция с маймунска шарка.

В публикация в китайската социална мрежа Weibo, главният епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Ву Дзиню посъветва китайците да не допускат "контакт кожа до кожа с чужденци". Същият съвет епидемиологът дава и по отношение на „непознати” и китайци, пътували скоро в чужбина, съобщава ВВС.

Постът му се появи, след като от югозападния китайски град Чунцин съобщиха за първи случай на маймунска шарка, при лице, пристигнало от чужбина, без да се уточнява дали е китайски гражданин или не. 

Публикацията предизвика полемика в социалната платформа, след като някои коментари я определиха като расистка. „Много неуместно. В началото на пандемията някои чужденци ни защитиха публично, като казаха, че китайците не са вируси“, пише един потребител.

„Колко расистко! А какво ще кажете за хора като мен, които живеят в Китай почти десет години и заради затварянето на границите не сме виждали семействата си 3 – 4 години?“, пише друг потребител на Weibo, изглежда чужденец. Противоречивият дебат, който възникна, накара администраторите на Weibo да деактивират коментарите към публикацията.

Вирусът на маймунската шарка, който се предава чрез близък контакт със заразени хора, животни или замърсени материали, обикновено причинява симптоми като треска, главоболие и обриви.

Около 90 страни, в които маймунската шарка не се счита за ендемична, са съобщили за огнища на вирусното заболяване. Регистрирани са повече от 60 000 потвърдени случая, което Световната здравна организация обяви за глобално извънредно положение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: