Първите плаващи терминали за втечнен природен газ пристигат в Европа

Първите плаващи терминали за втечнен природен газ пристигат в Европа Снимка: eemsenergyterminal.nl

В морското пристанище Емсхавен в северна Нидерландия вече акостираха две плаващи съоръжения за регазификиция (FSRU) на втечнен природен газ (LNG).

Според сайта, на компанията, която ще ги експлоатира, двата плаващи регазификатора ще работят като един терминал, наречен Eems Energy Terminal и тази седмица очакват пърата партида LNG. До дни е планирано включването им в пълен работен капацитет, като до края на годината терминалът очаква да разтовари около 18 пратки LNG.

Според Bloomberg, двата плаващи терминала - FSRU Exmar S188 и Golar Igloo, са наети за пет години. Eems Energy Termina е първото съоръжение от този тип в Европа. 

FSRU обикновено са постоянно закотвени в морето. Танкерите, превозващи втечнен газ, го прехвърлят в съоръжението, което го съхранява и преобразува в газообразно състояние. Такива кораби са по-бързи, по-евтини и по-екологични в сравнение с наземните инсталации, но капацитетът им е много по-малък.

Германия също активно инвестира в плаващи терминали. Немската държава вече е наела пет FSRU, а други два са наети от частни компании. Италия, Франция и балтийските страни също планират или проучват възможността за внос на втечнен природен газ чрез плаващи терминали.

В края на август плаващият терминал FSRU Exemplar потегли от Аржентина за Европа. Съоръжението ще доставя газ на Финландия и Естония през следващите 10 години.

Плановете на ЕС да се освободи от руската енергийна зависимост в много голяма степен залагат на замяната на природния газ от руските газопроводи с LNG.  Плаващите терминали, макар и с по-малък капацитет, са възможната алтернатива за целта, която не бива да се пренебрегва при плътната заетост на наземните съоръжения за регазификация на природен газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: