Китай започна да препродава втечнен природен газ

Китай започна да препродава втечнен природен газ Снимка: energytracker.asia

Официалното обяснение е забавянето на китайската икономика заради ковид-карантините и опасенията от глобална рецесия.

Купувачи на китайския втечнен природен газ (LNG) са потребители от Азия и дори няколко от Европа, съобщава Bloomberg, позовавайки се на трейдъри, запознати с хода на преговорите и някои конкретни транзакции.

С излишъци от LNG се оказват китайските държавни компании China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), Sinopec и PetroChina. Според Bloomberg, те препродават австралийски и американски LNG.

Смята се, че излишъците на вътрешния пазар са натрупани в резултат на тежките локдауни, които доведоха до затварянето на цели градове и предприятия. Bloomberg изчислява, че вътрешното потребление на газ в Китай през 2022 г. е спаднало с 20%, освобождавайки значителни обеми за препродажба на трети страни. 

Заради намаляването на доставките на газ от Русия за Европа, световният газов пазар е под рекорден натиск. Ръстът в търсенето от европейските потребители се отрази и на азиатските пазари, които не са свикнали да се конкурират за LNG с Европа, където цените на газа достигнаха рекордни нива.

Спадът на вътрешното потребление от Китай би трябвало да "отпусне" малко световните газови пазари и да помогне на потребителите да се снабдят със синьо гориво на достъпни цени, смята Bloomberg. В същото време, китайските компании вероятно просто се опитват да се възползват от разгорещения газов пазар и увеличеното търсене на LNG, тъй като "Газпром" твърди, че е доставил на Китай рекордни количества природен газ. 

Става дума за доставки по газопровода „Силата на Сибир“. Тяхната цена никога не е разкривана, но предвид ангажимента на "Газпром" по дългосрочни договори, цената вероятно е няколко пъти по-ниска от пазарната. Така Китай може би просто заменя по-скъпия LNG от Австралия и САЩ с евтин руски газ и препродава внесените количества австралийско и американско синьо гориво.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: