Коя е Лиз Тръс - новият премиер на Великобритания

Коя е Лиз Тръс - новият премиер на Великобритания Снимка: pinknews.co.uk

Някои я наричат новата Маргарет Тачър, други я критикуват, че често мени позицията си, позовавайки се дори на любимата ѝ песен за караоке - I Wanna Dance With Somebody („Искам да танцувам с някого”) на Уитни Хюстън.

Като студентка по философия, политика и икономика Тръс е оглавявала ядрото на либерално-демократическата партия в Оксфорския университет, припомня Euronews. Провеждала е кампании за легализиране на канабиса и се е обявила против „свещената” британска монархия. След завършването си работи като счетоводител и през 2000 г. се жени за свой колега от счетоводството, с когото имат две дъщери в тийнейджърска възраст.

Разделяйки се със студентския живот - и при родители активни лейбъристи - Лиз Тръс се присъединява към Консервативната партия. Била е министър в три поредни британски правителства. След като от убеден противник на Brexit се превръща в поддръжник на инициативата, Лиз Тръс става външен министър при Борис Джонсън, чийто поддръжник остана до край. Във всичките си реализации е яростен борец за правата на жените, но някои я обвиняват в „трансофобия”. 

Според Forbes, интересите ѝ са данъците, дипломацията и... сиренето, а като нейна най-ярка характеристика критиците посочват неуместните ѝ изказвания (като например да сбърка пред медии руски области с украински). 

Упорита в реализацията си като политик, дори след два неуспешни опита да стане депутат, за 12 години в голямата политика, Лиз Тръс изгради „шеметна кариера като министър на всичко”, пише Forbes, припомняйки и някои нейни прояви на прекомерна предпазливост и дори страхливо политическо поведение. 

Liz Truss: 'You have to put yourself forward... No one else will' - YOU  Magazine
Снимка - you.co.uk

Неприемайки войната на Русия в Украйна, Лиз Тръс е по-твърда дори от своя предшественик Борис Джонсън - но всяка друга позиция по този въпрос във Великобритания би била политическо самоубийство. 

Колкото до сиренето, тази страст на Лиз Тръс „блесна” след едно интервю, в което показа завидни познания и предпочитания към британския млечен продукт, плюс богат кулинарен опит с доста сортове картофи. 

Любопитно е, че широката публика реално не познава лицето ѝ. През юли 2022 г. журналист от Eastern Daily Press показа снимката ѝ на местния пазар и установи, че едва 9 от 30 анкетирани разпознават Лиз Тръс - неприятен факт за суетата ѝ, която явно не ѝ е чужда,  както се вижда от някои фотосесии.

Името ѝ стои под много закони, законопроекти, разпореждания, наредби и реформи във всички области, в които е работила. Сега от нея се очаква тежката задача на супер-желязна лейди да преведе британците през енергийната криза и високите разходи за живот – проблеми, за които Лиз Тръс неколкократно обяви, че има план и ще го въведе в рамките на една седмица. 

Кандидат-премиерската ѝ кампания донесе и невероятен повод за шеги. Допускайки правописна грешка, Лиз Тръс написа в профила си в Twitter: „Благодаря ви за доверието. Готовa съм да ударя пода от първия ден" – вместо „готова съм да работя здраво”. Макар че се поправи и се извини, критиците ѝ се скъсаха да се забавляват с това, а една журналистка се зачуди, дали „човешкият” наистина е роден език на Лиз Тръс – третата жена премиер на Обединеното кралство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: