Във Финландия проучват възможността за нощна работа заради цените на тока

Във Финландия проучват възможността за нощна работа заради цените на тока Снимка: Wikimedia Commons/(WT-en) Yangtsefly

Във Финландия проучват възможността за нощна работа поради високата цена на дневната електроенергия

Финландската фирма Väre, една от десетките компании, занимаващи се с продажби на електроенергия във Финландия, съобщи, че получава много запитвания относно възможността за превключване на контакта от дневно потребление на електроенергия към нощно, съобщава обществената корпорация за телевизионно и радиоразпръскване YLE.

Става дума за производства с висок дял на автоматизация, където работата се изпълнява от роботи.

"Компанията за продажба на електроенергия Väre води преговори с десет компании потребители за преместване на производството от най-скъпите часове. Компанията получава нови запитвания всеки ден. В цялата страна десетки компании обмислят възможностите за икономии, които нощната работа може да донесе", се казва в съобщението.

В момента се проучва възможността за икономии чрез евтина електроенергия през нощта, особено в малките и средни отрасли на промишлеността, които досега работеха предимно през деня.

Уточнява се, че промените ще изискват също така и преговори с работниците и синдикатите, тъй като нощната работа във Финландия има значителни надбавки към заплатите и по-кратки работни смени.

Главният изпълнителен директор на компанията Väre, Юха Киски-Карху изчислява, че например за малко предприятие, което консумира 500 мегаватчаса годишно, спестяванията от сметките за енергия могат да достигнат до 50 хиляди евро. За големите клиенти потреблението може да бъде няколко гигаватчаса годишно, като в този случай спестяванията вече възлизат на милиони евро, се уточнява в съобщението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: