Канада ще предаде на Германия пет газови турбини за "Северен поток" (обновена)

Канада ще предаде на Германия пет газови турбини за "Северен поток" (обновена) Снимка: 1prime.ru

"Газпром" уточни, че в Канада в момента няма турбини на "Северен поток -1" за поддръжка

Правителството на Канада възнамерява да предаде на Германия пет газови турбини за газопровода "Северен поток", които в момента се ремонтират в Монреал, заяви главата на канадското външно министерство Мелани Джоли.

"Такова беше решението, което взехме. Това е точно това, за което ни помоли Германия", каза Жоли в интервю за телевизинния канал CBC, коментирайки дадената стъпка.

"Северен поток"- основният маршрут за доставка на газ от Русия за Европа, от средата на юни работи с ограничения, а от края на юли - само с 20% от почти 170 милиона кубически метра пропускателна мощност на ден. 

Според руската страна, ограничаването на доставките се дължи единствено на санкциите, заради които възникнаха проблеми с поддръжката и ремонта на газопреносните агрегати на Siemens. Сега само една турбина осигурява работата на магистралата.

Доставката в Германия на турбината за "Северен поток" след ремонта в Канада не отговаря на условията на договора - Русия се нуждае от потвърждение, че тази и другите турбини, които се нуждаят от поддръжка, няма да попаднат под санкциите на Канада, Великобритания и Европейския съюз, заяви по-рано руското посолство в Берлин.

През юли канадското правителство даде разрешение за изпращане на шест турбини, на които им предстои техническо обслужване в Монреал в Германия за последващото им предаване на "Газпром", но след това само една от турбините на Siemensв крайна сметка беше изпратена в Германия.

Днес  "Газпром" уточни, че в Канада в момента няма турбини на "Северен поток-1" за поддръжка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: