Осъдиха Ford да плати $ 1.7 милиарда за смъртоносна катастрофа

Осъдиха Ford да плати $ 1.7 милиарда за смъртоносна катастрофа Снимка: vin-history.org

Съдебните заседатели в окръг Гуинет, североизточно от Атланта, постановиха присъдата в края на миналата седмица, след дългогодишно гражданско дело.

Американският автомобилопроизводител беше осъден на баснословната сума заради катастрофа с пикап през 2014 г., която отне живота на семейна двойка от Джорджия, съобщава Reuters. 

Според адвоката на ищците (децата на двойката), причината за фаталния изход от катастрофата е „опасно дефектният покрив” на пикапа им Ford F-250 от 2002 г. Возилото спукало гума, преобрнало се и слабият му покрив не защитил двамата в кабината от фатални наранявания.

Компанията отрича твърденията, че отговорността за смъртта на Мелвин и Вонсил Хил е в здравината на купето. 

„Съчувстваме на семейство Хил, но не вярваме, че присъдата е подкрепена от доказателствата и планираме да обжалваме“, съобщиха от Ford в изявление пред Associated Press в неделя.

Адвокатът на ищците обаче подчерта, че е „зашеметен” от доказателствата по случая. „Не мислех, че може да се продава камион с толкова слаб покрив. Проклетото нещо е просто безполезна развалина. Със същия успех можете да карате кабриолет”, заяви юристът.

Защитата посочи още, че са представили на съда доказателства за близо 80 подобни аварии, завършили със смачкани покриви на камиони, които са ранили или убили шофьорите, а това води до опасенията, че „със сигурност ще има още тежко пострадали, тъй като милиони от тези возила са по пътищата”. 

Съдът от своя страна приписа на Ford 70% от вината за смъртта на двамата Хил.

В заключителната си реч адвокатите на компанията отхвърлиха обвиненията „че вземайки решенията си за здравината на покрива на пикапа, Ford и неговите инженери са действали умишлено и безразсъдно, със съзнателно безразличие към безопасността на хората, които се возят в колите си – това просто не е така“.

Обезщетението, предвидено за двете им деца, е $ 70 милиона. Те подчертаха, че са завели делото с надеждата да предупредят други шофьори, които може да попаднат в катастрофа с опасните возила. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: