Предупредиха британците за предстояща зима без отопление и храна

Предупредиха британците за предстояща зима без отопление и храна Снимка: РИА Новости

Кметът на Лондон Хан: милиони британци няма да могат да си позволят нито отопление, нито храна през зимата

Тази зима милиони британци не могат да си позволят нито отопление, нито храна, освен ако правителството не приеме мерки. Това заяви кметът на Лондон Садик Хан на страницата си в Twitter.

"Нищо подобно не сме виждали досега. Заплашва ни зима, когато милиони хора няма да избират между отоплението и храната, а за съжаление няма да могат да си позволят нито едното, нито другото. Това не трябва да се случва. Правителството трябва да се намеси, за да могат хората да задоволят основните си нужди", отбеляза той, като добави статистиката на агенция Блумбърг, според която средната сметка за електроенергия във Великобритания може да надхвърли историческите нива.

След началото на специалната операция на РФ в Украйна Западът засили санкционния натиск върху Русия. Прекъсването на логистичните вериги доведе до повишаване на цените на горивата, електроенергията и храните в Европа и САЩ. 

Във Великобритания нарастващите разходи за потребление засегнаха милиони домакинства. Банката на Англия повиши основния лихвен процент с рекордните от 1995 г. насам 50 базисни пункта до 1,75% от 1,25% годишно. Сега процентът е на най-високото си ниво от декември 2008 г., когато беше 2%. Банката прогнозира, че икономиката на Обединеното Кралство ще влезе в рецесия от четвъртото тримесечие на тази година, съобщава агенцията за иконмическа инфоормация Прайм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: