Намаляват възможностите на ООН да изолира Русия

Намаляват възможностите на ООН да изолира Русия Снимка: unwto.org

Шест месеца след руската агресия в Украйна световните медии не са особено оптимистични за перспективите ООН да повлияе на кризата

„С проточването на войната става все по-трудно да се намерят смислени начини да се накаже Русия“, смята Ричард Гоуън от независимата Международна кризисна група на ООН. От своя страна, руската мисия към ООН в Женева заяви, че западните държави „знаят много добре, че е невъзможно да се изолира Русия, тъй като е глобална сила“.

Веднага след нахлуването на 24 февруари и три седмици по-късно почти три четвърти от Общото събрание на ООН категорично осъди Москва за създаването на „ужасна“ хуманитарна ситуация, а през април гласува за отстраняването на Русия от Съвета по правата на човека. Резултатът от 93 гласа "за" и 58 "въздържал се" накара Москва да предупреди, че освен 24-те, гласували "против",  Русия ще смята останалите за „неприятелски” страни със съответните последствия.

„Повече от 17 африкански страни се въздържаха от страх, заради тактика на Русия да ги плаши с глад, внушавайки че санкциите срещу нея са причина за кризата с храните“, каза през юли посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред сенатска комисия по външни отношения на САЩ.

По-добър успех отбеляза през април гласуването за членове на борда на УНИЦЕФ - агенцията на ООН за децата за първи път от създаването ѝ през 1946 г. остана без руско представителство в борда си или в други свои органи. 

Но през май около 30 държави, (половината от Африка), не се явиха за гласуване на резолюция за Украйна в Световната здравна организация. Една част от тях не са чужди на тезата, че доставяйки оръжие на Украйна, Западът разпалва войната, вместо да настоява за преговори. Теорията има и критици сред африканските дипломати, които обаче предпочитат да не се афишират. 

Украйна призова Русия да бъде изключена от ООН, но такъв ход изисква първо препоръка от Съвета за сигурност, която Русия може да блокира, и след това гласуване на Общото събрание. Друг вариант е да се отнемат пълномощията на представителите на руския президент Владимир Путин в ООН, но това ще изисква най-малко мнозинство в Общото събрание. 

Така че стратегиите на ООН за мерки срещу Русия очевидно са ограничени, смятат анализатори, преценявайки ефективността, структурирането и принципите на организацията при вземане на решения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: