Безпрецедентни глоби за трите най-големи аптечни вериги в САЩ

Безпрецедентни глоби за трите най-големи аптечни вериги в САЩ Снимка: medindia.net

Федералният съд постанови санкция от общо $ 650.5 милиона за безконтролно разпространяване на болкоуспокояващи лекарства в два окръга на Охайо.

Заключението на съда е, че веригите Walgreens Boots Alliance, CVS и Walmart са създали условия за свръхпредлагане на пристрастяващи опиоидни хапчета. Парите от глобата ще бъдат използвани за борба с тази зависимост в най-засегнатите окръзи Лейк и Тръмбул. Компаниите обявиха пред ВВС, че ще обжалват.

През последните 20 години милиони хора в САЩ са се пристрастили към болкоуспокояващи на базата на опиати като фентанил и OxyContin. На предозирането с тези опиоидни препарати се дължат и близо половин милион смъртни случаив за период от само 20 години, между 1999 и 2019 г.

В съда адвокатите на окръзите Лейк и Тръмбул - и двата близо до Кливланд - определиха общата финансова цена на създадената кризисна ситуация на $ 3,3 милиарда. Подобно и на други административни райони в САЩ, безконтролното разпространение на болкоуспокояващи е поставило под огромно напрежение местните ресурси, социалните програми и правните системи, наред с нарастващо обществено безпокойство заради  огромните количества хапчета,  наводнили американските общности.

Така например в периода от 2012 г. да 2016 г. в окръг Тръмбул са разпространени над 80 милиона болкоуспокояващи таблетки - около 400 на жител. За същия период в Лейк Каунти цифрата сочи 61 милиона разпространени хапчета. За да се борят с последствията от това, окръг Лейк ще получи $ 306 милиона в рамките на 15 години, а окръг Тръмбул - $ 344 милиона.

За да покрият разноските за първите две години от плана, трите аптечни вериги трябва незабавно да платят част от глобата, в размер на $ 87 милиона. Местните власти смятат, че решението „бележи нов ден в нашата борба за прекратяване на опиоидната криза“.

Трите компании многократно отричат ​​обвиненията и твърдят, че са се опитали да предотвратят незаконната употреба на болкоуспокояващи. Те казват, че просто са изпълнявали рецепти и прехвърлят отговорността към лекарите, предписвали болкоуспокояващите, и онлайн-аптеките.

С надеждата да се възстановят разходите за борба с преодоляването на кризата с масововото пристрастяване към болкоуспокояващи лекарства, в САЩ са заведени над 3000 съдебни дела срещу производители на опиати и аптеки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: