Фалшиви лекарства са засечени от швейцарските митници

Фалшиви лекарства са засечени от швейцарските митници Снимка: menafn.com

В рамките на международна кампания срещу вноса и незаконната онлайн търговия с фалшиви лекарства, швейцарските митнически и гранични служби са конфискували само за една седмица над 230 пратки с фалшиви медицински продукти.

Две трети от незаконните партиди съдържат фалшиви еректилни стимуланти, съобщи в сряда Швейцарската агенция за терапевтични продукти (Swissmedic). Голям дял сред фалшивите медикаменти заемат и препарати и хранителни добавки за отслабване, както и анаболни стероиди. Повечето колети са били изпратени от Хонконг, Индия и Полша, информират от агенцията. 

Кампанията, започнала през юни, се провежда в 93 държави и се координира от Interpol, съобщава swissinfo.ch. По данни на международната организация на криминалната полиция са засечени над три милиона единици (блистери, флакони, ампули и др. опаковки) с незаконни и неправилно брандирани лекарства и здравни продукти.

Швейцарските власти са проверили общо 948 пратки, конфискувайки 230 от тях. От Swissmedic казват, че незаконното разпространение на лекарствени продукти се организира от международни престъпни мрежи, които обикновено се снабдяват с фалшивите продукти от Азия - мястото на голямата част от нелицензираните фармацевтични предприятия. 

Експертите предупрежватат, че фалшивите медикаменти далеч не са безобидни. Но дори не винаги да са опасни за здравето,  най-малкото нямат действието на оригиналните лекарства, които имитират, а документацията им не съдържа данни за точните съотношения и произхода на съставките им. Не са ясни и санитарно-хигиенните условия, при които се произвеждат фалшивите медицински продукти. Същевременно, тези незаконни производства подбиват цените на фармацевтичния пазар и ощетяват лицензираната фармация.

Търсенето им по интернет, често определяно като „черен пазар”, обаче процъфтява, заради по-ниските цени на фалшивите медикаменти, но и заради неосведомеността на потребителите за щетите, които могат да си причинят с употребата им. За съжаление, глобалната икономическа криза вещае разрастване на нелегалния фармацевтичен пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: