Bloomberg: Великобритания готви план за спиране на тока в домове, библиотеки и заводи

Bloomberg: Великобритания готви план за спиране на тока в домове, библиотеки и заводи Снимка: https://pixabay.com/

Властите на Обединеното кралство разработват план, който предвижда планирани прекъсвания на електрозахранването в предприятията и домовете през следващата зима

Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на изявление на правителствения отдел за бизнес, енергетика и индустриална стратегия (BEIS).

Недостигът на електроенергия поради температурите и намаления внос на електроенергия от Норвегия и Франция може да доведе до затваряне на библиотеки, правителствени сгради и дори железници за няколко дни, посочва агенцията. BEIS нарече такива спирания „разумен най-лош сценарий“, при който страната може да се изправи пред пиков недостиг на електроенергия, дори ако рестартира своите въглищни електроцентрали в авариен режим.

Ако зимата е необичайно студена, Обединеното кралство може да се наложи да внася повече газ от тръбопроводи от континентална Европа, която също е изправена пред енергийна криза поради намалените доставки от Русия.

В момента кралството доставя рекордни количества газ на ЕС и ще "иска да се върне услугата, когато температурите паднат". Но ако доставките от Европа се увеличат, страната ще се сблъска с друг проблем - липсата на вътрешни газови хранилища. 

Този сценарий - "не е това, което ние очакваме", - се казва в изявление на държавния департамент по въпросите на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия. "Домакинствата, предприятията и промишлеността могат да бъдат сигурни, че те ще получат електричество и газ, от които те се нуждаят". 

www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-09/uk-braces-for-blackouts-gas-cuts-in-january-in-emergency-plan

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: