Мистерия около експлозиите в руска военна авиобаза в Крим

Мистерия около експлозиите в руска военна авиобаза в Крим Снимка: themoscowtimes.com

Най-малко един човек е убит и няколко други са ранени, признаха местните власти, след като първоначално отрекоха да са нанесени щети или да има жертви.

Мнозина тълкуват мощните експлозии, които разтърсиха вчера руска военновъздушна база в Крим, като знак за ескалация на войната в Украйна, пише express.co.uk. Появиха се множество противоречиви съобщения за причината за взривовете, като първоначално руското министерство на отбраната твърдеше, че случилото се е инцидент при зареждане на самолет или при „контролирано взривяване на боеприпаси”

Очевидци, цитирани от Reuters, съобщават за 13 експлозии с различна интензивност. Видеозаписи, показващи гъсти облаци дим на фона на курортния пейзаж, се разпространиха бързо в руските социални медии. От някои видеоклипове се вижда, че експлозиите избухват най-малко в две зони  на значително разстояние една от друга. 

Сателитни снимки от преди няколко дни, показват голям брой сандъци, натрупани в базата, чиито складови зони вероятно се използват за боеприпаси. Местните здравни служби съобщават за най-малко петима ранени, включително едно дете, пише Тhe Мoscow times. Според последно съобщение на Министерството на отбраната, леко пострадали са 14 души, само един от които със "средно тежка" контузия.

Веднага плъзнаха спекулации, че Украйна може да стои зад атаката. На въпрос на онлайн телевизионния канал "Дождь" дали е вярно, съветникът на украинския президент Михайло Подоляк опроверга предположението с думите: "Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това?"

Вчера анонимен украински служител обаче подчерта пред New York Times, че от тази авиобаза непрекъснато излитат руски самолети, които атакуват южния украински фронт. Той нарече инцидента „нападение”, твърдейки, че е извършено с „устройство, изключително украинско производство“ и изказа предположение, че може да е дело на партизани.

„Ако украинците имат оръжие, което може да достигне и да порази руски цели на 300 км от настоящите фронтови линии, сега вече огромна територия, която Русия смяташе за безопасна, вече не е", казва пред express.co.uk киевски анализатор по сигурността, афиширал се  като @jimmysecuk . Според него ако такава възможност съществува,  руснаците ще бъдат "невероятно, невероятно нервни”.

Главната редакторка на руския проправителствен медиен конгломерат RT Маргарита Симонян първо публикува изявления, че „няколко муниции са детонирали”, но няма ранени или други щети, но после нарече експлозиите „саботаж”.

След като отцепи района в радиус от 5 км, руската администрация в Крим нарече "украински фалшификати" слуховете, че Владимир Путин е обявил извънредно положение в района, съобщи Тhe Мoscow times

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: