Уволниха бившата главна прокурорка на Крим заради антивоенната ѝ позиция

Уволниха бившата главна прокурорка на Крим заради антивоенната ѝ позиция Снимка: themoscowtimes.com

Вчера Владимир Путин отстрани Наталия Поклонская от поста й като заместник-ръководител на „Россотрудничество”, федералната агенция за международни комуникации на Русия.

42-годишната Поклонская пое длъжността през февруари 2022 г., след като отказа да се кандидатира за втори мандат като депутат от управляващата партия "Единна Русия" в долната камара на руския парламент.

Уволнението на Поклонская идва, след като бившата депутатка се обяви срещу нахлуването на Москва в родната й Украйна, като го нарече „катастрофа“, пише Тhe Мoscow times.

„Хората умират, къщи и цели градове са разрушени, оставяйки милиони бежанци. Сърцето ми се пръска от болка. Двете ми родни страни се убиват взаимно, не съм искала това и не го искам”, каза тя във видео обръщение към международен форум през април.

По-късно Поклонская критикува разпространението на руския провоенен символ Z върху сгради, стоки и дори торти, за да символизира обществената подкрепа към руските войски в Украйна.

Коментарите й предизвикаха възмущението на други официални лица, включително прекият ѝ началник и шеф на „Россотрудничество” Евгений Примаков. Той заяви, че Z е символ на „освобождението на Украйна от очевидното зло на терористите и бандитите“.

Поклонская привлече международен интерес, когато беше назначена за главен прокурор на анексирания от Украйна полуостров Крим през 2014 г. През 2016 г. беше избрана за член на Държавната дума в долната камара, но през 2021 г. не пожела да се кандидатира отново. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: