На какъв етап е сделката за азерския газ, според Азербайджан

На какъв етап е сделката за азерския газ, според Азербайджан Снимка: energyindustryreview.com

Докато бившето и настоящото служебно правителството спорят дали има или няма сделка за азерски газ, азерските медии предлагат своя версия, която представяме със съкращения.

Азерският новинарски сайт haqqin.az припомня, че съгласно споразумение от 2013 г., България трябваше да купува един милиард кубически метра газ от Азербайджан годишно. Но забавеното строителство на газопровода Гърция - България (Южният газов коридор), който заработи едва в края на 2020 г., позволи на България да получи само една трета от планирания обем газ от Азербайджан. 

През април тази година заради отказа на София да плаща руския газ в рубли, "Газпром" спря напълно износа на газ за България. В отговор българското правителството заяви, че няма да подновява споразумението с „Газпром” и в бъдеще ще покрива енергийните нужди на страната от алтернативни източници, включително чрез доставки на азерски газ.

По-рано българският премиер Кирил Петков постави условие интерконекторът Гърция - България (IGGB) да влезе в експлоатация до 1 юли, за да може България да получава газ от Азербайджан в количеството, определено в споразумението. Този срок беше спазен и в България беше официално обявено, че от 1 септември по интерконектора в страната ще влязат 1 милиард кубически метра газ от Азербайджан, което е една трета от газовите нужди на България.

Освен това на 22 юли в Баку Кирил Петков се договори за закупуване на допълнителни количества газ от 500 милиона до 1 милиард кубически метра годишно, плюс доставките по споразумението от 2013 г. Но няколко дни по-късно кабинетът на Кирил Петков трябваше да подаде оставка и бъдещето на газовия договор с Азербайджан, както се казва, остана висящо.

 Според редица европейски анализатори, българското служебно правителство може да се опита да върне България в орбитата на руските геополитически интереси. Действително, на 6 август, заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков каза в интервю за българската Нова телевизия, че служебното правителство не изключва нов дългосрочен договор с „Газпром”. Същевременно Божков обвини правителството на Петков, че е предизвикало енергийна криза, отказвайки да плаща на Русия за природния газ в рубли.

Според български медии, преговорите с Азербайджан, инициирани от правителството на Петков, са преустановени "докато новият правителствен екип не се запознае с детайлите на постигнатите договорености".

От своя страна бившият премиер Петков обвини новия кабинет, че умишлено бави издаването на последните документи, без които гръцко-българският газов интерконектор не може да заработи на пълен капацитет. Според Петков новото правителство спъва и дейността на оператора на съоръжението ICGB АД. 

Министерството на енергетиката на България нарече тази новина "фалшива" и прехвърли топката към българската Агенция по вписванията, която бавела процедурата заради „административни изисквания, липса на задължителни документи и поправка на правописни грешки”. В прессъобщението на българското енергийно ведомство се казва още, че новото държавно ръковдство „не само не блокира газовия интерконектор с Гърция, а напротив, полага всички усилия за възможно най-бързо отстраняване на съществуващите проблеми”.

Така или иначе, въпросът „Ще се върне ли азерския газ в България” засега остава без отговор, заключава haqqin.az.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: