Талибаните задължиха жените да носят фереджета

Талибаните задължиха жените да носят фереджета

Талибаните, които завзеха властта в Афганистан, затягат контрола си върху жените

В събота върховният лидер на движението подписа указ, който изисква носенето на фреджета на улицата и на всички обществени места.

В документ, публикуван в Кабул, се казва, че жените трябва да покриват цялото си лице с изключение на очите, тъй като се твърди, че това е в съответствие с ислямските традиции.

Шир Мохамед, представител на т. нар. министерство за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока: „Необходимо е да се идентифицират нарушителите на закона и да се уведомят техните настойници или глави на семейства, а самите жени трябва да бъдат наказани. Ако правилата бъдат нарушени повторно, настойниците ще дават обяснения на съответния орган, ще бъдат предупредени. При третото нарушение настойниците ще бъдат задържани за 3 дни, при четвърто - ще бъдат съдени с цялата строгост на закона."

През последните 20 години беше постигнат значителен напредък по въпроса за правата на жените.

Афганистанците можеха да учат и работят във всяка една обществена сфера, но след като фундаменталистите се върнаха на власт, те загубиха тази възможност и опитите им да протестират бяха сериозно потиснати от талибаните.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: