Зеленски: Amnesty International "амнистира държава-терорист"

Зеленски: Amnesty International "амнистира държава-терорист" Снимка: president.gov.ua

Владимир Зеленски остро осъди публикувания доклад на Amnesty International, в който се посочва, че военната тактика на Украйна застрашава живота на цивилните жители.

Водещата правозащитна организация Amnesty International, която по никакъв начин не може да бъде заподозряна в пристрастие към Путин  заяви, че разполагането на ракетни установки в близост до жилищни сгради, напразно излага на опасност живота на мирните граждани и нарушава установените правила за водене на война.

По думите на украинския президент Владимир Зеленски обаче, организацията се опитва да амнистира държавата-терорист и да прехвърли отговорността от агресора върху жертвата.

«Не съществува условие, дори и  хипотетично, при което който и да е от руските удари по Украйна може да бъде оправдан. Ако публикувате подобни манипулативни доклади, тогава трябва да споделите отговорността за смъртта на хората", заяви президентът Зеленски.

В същото време ръководителят на правозащитната организация Агнес Каламар заяви, че критиката на техните доклади "няма да отслаби безпристрастността" на тяхната работа и няма да промени фактите.

В отговор на въпроси на африкански СМИ Зеленски подчерта намерението на Киев да установи връзки с черния континент, където, по думите му, се наблюдава "излишък от руска пропаганда". През есента министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба ще замине за Африка.

Миналия месец по време на подобна обиколка руският външен министър Сергей Лавров привлече подкрепата на редица африкански държави.

Президентът на Украйна също така призова Евросъюза да ускори изплащането на отпуснатите на страната му средства.

Според него, Брюксел забавя изкуствено предоставянето на помощ на Киев в размер на 8 милиарда евро, което прави украинските държавни служители "заложници на тяхната нерешителност или бюрокрация".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: