Европейски политици предложиха Зеленски да бъде номиниран за Нобелова награда

Европейски политици предложиха Зеленски да бъде номиниран за Нобелова награда Снимка: theins.ru

"Време е да покажем на народа на Украйна, че светът е на негова страна", се казва в отвореното писмо на политиците

Бивши и настоящи министри на редица европейски страни призоваха Нобеловия комитет да наруши многогодишните правила, за да номинира президента на Украйна Владимир Зеленски за наградата за мир, съобщава The Insider. Това ще стане възможно в случай на удължаване на процедурата за номиниране на кандидатите.

Европейските политици говорят за необходимостта да се предприеме такава безпрецедентна стъпка в името на подкрепата на Украйна. Според тях целият свят е потресен от войната, която Русия започна. "Време е да покажем на народа на Украйна, че светът е на негова страна", се казва в отвореното писмо.

"От непокорния демократично избран президент на Украйна Владимир Зеленски до обикновения човек, който със сълзи на очи се сбогува със семейството си, за да се сражава за страната си - хората в цяла Украйна въстават, за да се противопоставят на силите на авторитаризма. Наш демократичен дълг е да се противопоставим на авторитаризма и да подкрепим народа, борещ се за демокрация и за своето право на самоуправление", подчертават авторите на обръщението.

Лауреати на Нобеловата награда за мир за 2021 г. са главният редактор на руското издание "Новая газета" Дмитрий Муратов и филипинската журналистка Мария Реса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: