Подразделение на Хамас е било преследвано от боен делфин?

Подразделение на Хамас е било преследвано от боен делфин? Снимка: euroweeklynews.com

Според организацията, която владее ивицата Газа, нейни командоси са били нападнати от боен делфин на израелските отбранителни сили, снабден със специализирано бойно оборудване

Говорител на военноморските командоси на бригадата Ал-Касам разкри във видео, че по време на операция, военноморско подразделение на Хамас е било преследвано по вода от делфин с устройство, способно да убива.

„Според публикация на   The Al-Quds, съществуват делфини-убийци“, написа в Twitter Джо Трузман, разследващ анализатор от Long War Journal на Фондацията за защита на демокрацията. The Al-Quds се позовават на член на Frogman (подразделение на Хамас), който се е натъкнал на делфина-убиец с военното му снаряжение. Изданието съобщава също, че за съжаление „свидетелят е загинал" по време на конфликта с Израел миналия май. 

Точният характер и функция на устройството на водния нападател не се уточняват, но The Al-Quds твърди, че има данни от август 2015 г. за друг боен инцидент с китоподобни морски бозайници, които били оборудвани с дистанционно управление, камера и оръжие, способно да изстрелва подобни на харпуни снаряди. 

В този случай Хамас са заловили "израелската бойна единица" ​​от делфини, пише изданието, но не съобщава какво се е случило с животните-военопленици и дали още не са задържани. Според BBC, The Al-Quds твърди, че израелските сили са „лишили” морските бозайници от волята им и са ги превърнали в „убийци“.

Последните съобщения за делфини и други милитаризирани морски животни се разпространяват като мемета в социалните медии и станаха повод за много шеги, както се вижда от слогана на популярен сатиричен акаунт на Мосад в Twitter: „Слагаме лазери на водни животни, предлагаме и други шеги“. Някои потребители припомниха Остин Пауърс и неговите акули с лазери на главите.

Израел е обвиняван и в миналото, че използва животни за военни цели. През 2010 г. губернаторът на Южен Синай, Египет, предположи, че смъртоносните атаки на акули в курорта Шарм ел-Шейх са част от шпионска операция на Мосад срещу египетския туризъм. През 2011 г. властите на Саудитска Арабия задържаха лешояд по подозрение, че шпионира в полза на Израел, докато изяснят недоразумението с маркировъчното проследяващо устройство на рядката птица.

Турските власти също задържаха предполагаема израелска пернàта шпионка през 2013 г., но пуснаха птицата, след като направеният ѝ рентген показа, че в нея няма имплантирано наблюдателно устройство. 

На свой ред, таблоидът Mirror твърди, че Иран е използвал делфини убийци, оборудвани с харпуни на главите. The Guardian пък споделя подозрения, че Русия използва белуга с цел шпионаж. Според Daily mail, и украинската армия използва обучени делфини още от  70-те години на миналия век. Смята се, че „подводните” сили са останали под командването на Киев след разпадането на СССР.

National Geographic съобщава, че Военноморските сили на САЩ също имат програма за обучение на морски животни от 60-те години на миналия век. Американският обществен телевизионен канал PBS съобщава, че делфини се използват за откриване на морски мини и плувци, навлизащи в американски териториални води, а калифорнийските морски лъвове се обучават да помагат при обезвреждането на експлозиви. Има и съобщения за „програма за маркиране на плувци“ от ерата на Виетнамската война, но ВМС на САЩ отричат да са използвли някога  делфини за нападение на хора. 

И както допълват шегаджиите, при „аналогичен случай” вчера офицер от граничната полиция на Флорида е спасил делфин (може би колега?!?), уплел се в рибарски мрежи...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: