Ако не можете да си позволите апартамент... купете си село!

Ако не можете да си позволите апартамент... купете си село! Снимка: freshsociety.info

Идеята не е нова- в много европейски страни се предлагат изоставени селски къщи дори за символичната цена от € 1, с условие имотът да се реновира, запазвайки местния стил

Ако ремонтът включва изпълнение на екологични изисквания, много европейски банки и местни фондове предлагат преференциални условия за финансиране.

Видели се в невъзможност да решат жилищните си нужди във Великобритания, подобна стъпка предприеха двама британски градинари – дори при необходимостта да емигрират „на континента”, разказва indy100.com. Пол Мейпли и Ип Уорд, и двамата на по 48 години, привлякоха вниманието на медиите, защото от наематели на каравана се превърнаха в собственици не просто на селска къща, а на цяло селце в Нормандия, разделяйки се с Обединеното кралство.

Към март 2022 г. средната цена на жилище в Обединеното кралство отбеляза увеличение с £ 24 000 спрямо 2021 г., достигайки £ 278 000. И като много британци, двамата приятели осъзнали, че нямат шанс да се сдобият с жилище на Острова. Усещането им станало особено реалистично в последната година, след замрелия градинарски бизнес в ковид периода. Гостувайки в телевизионно шоу, двамата британски градинари категорично подчертават, че перспективата да вложат повече от £ 250 000 в имот в Обединеното кралство им се виждала толкова абсурдна, че дори "никога не е била на масата".

Споделяйки проблема си, те получили от свой приятел предложението да купят селската му къща във Франция за € 12 000. Оглеждайки достъпното за финансите им жилище отвъд Ламанша, двамата открили, че всички сгради в историческото селце Ла Буслиер пустеят. За да имат по-голям избор в търсене на най-подходящата за тях къща, Пол и Ип се свързали със собствениците и установили, че всъщност цялото село се продава за по-малко от £ 30 000!

Махалата има една уличка с ред къщи, две плевни, конюшня, двуетажна работилница, кладенец, преса за сайдер и обща пещ за хляб, всичко това, заобиколено от два декара земя.

Така сменяйки караваната със собствен дом, двамата приятели сменят и страната си, а вероятно ще сменят и поминъка си. Със спестените средства от изгодната покупка те възнамеряват да превърнат селото си в привлекателна дестинация. „Не разполагаме с много пари, но идеята да съживим място с толкова много история дава невероятно усещане”, казват двамата, осъзнавайки, че ги чака много работа – но градинарите не се боят от това. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: