Учени се натъкнаха на любопитни факти за планетата Марс

Учени се натъкнаха на любопитни факти за планетата Марс Снимка: pixabay.com

Тайната на мрежите от долини е разкрита.

Канадски планетолози установиха, че мрежите от долини на Марс са били оформени от големи ледници, когато климатът там е бил много по-студен.

Наличието на древни заледявания на Червената планета свидетелства, че в първите епохи на съществуване на Марс почти напълно е отсъствала вода в течно състояние.

След като през 1971 г. бяха открити от сондата „Маринър 9", мрежите от долини непрекъснато озадачаваха учените.

Според доминиращите теории те са били оформени вследствие на ерозията на марсианската почва под въздействието на водата, която е текла там преди няколко милиарда години. Което предполага топъл и влажен климат.

Но долините на Марс се различавали съществено една от друга. Поради тази причина канадският екип изследвал с алгоритъм над 10 хиляди от тях. От направения анализ на многобройните снимки проличало, че за много от тях съществувала съществена прилика с каналите, които се оформят под повърхността на ледниците, разположени на канадска територия на около 1500 километра от Северния полюс.

„За  пръв път открихме следи от ерозия на повърхността на Червената планета, породени от водни потоци, които са се придвижвали през канали под повърхността на ледниците й. Нашите наблюдения изясниха, че само малка част от марсианските долини са били оформени от движението на реките, което радикално противоречи на съществуващите представи за техния произход", заяви проф. Марк Йелинек от университета в Британска Колумбия.

Ледът вероятно е изиграл ролята на инкубатор за каналите, при което са се създали благоприятни условия за появата на живи организми на Марс.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: