Френски ядрени централи остават изключени и тази седмица заради горещините

Френски ядрени централи остават изключени и тази седмица заради горещините Снимка: diarimes.com

Екстремните температури накараха френския ядрен сектор да свие капацитета на реакторите до едва 46%, което незабавно тласна цените нагоре.

Според френската енергийна компания ElectricitedeFranceSA (EDF), ограничението засяга две електроцентрали на река Рона и трета на р. Гарона, макар че временно са освободени от правилата за изпускане на вода, съобщи LesEchos, посочвайки, че  температурата на водата в Гарона е стигнала 28 °С.

Ограниченията по Рона намали производството на електроцентралата в Saint-Alban, но съоръжението поддържа минимално производство от най-малко 1300 мегавата, т.е., половината от максималния му капацитет, се казва в документ на EDF. Централите Tricastin и Blayais работят на минимално ниво от 1800 мегавата.

Съгласно френските правила, EDF трябва да намали или спре ядрените съоръжения, когато температурите на речните води достигнат определени прагове, за да се гарантира, че след използването им за охлаждане на централите, няма да навредят на околната среда, когато се върнат обратно в реките.

Според EDF продукцията на електроенергия тази година ще бъде най-ниската за последните три десетилетия, тъй като множество централи са затворени за поддръжка и проверки. Проблемите принуждават Франция, традиционен износител на електроенергия, да разчита на внос, включително от Обединеното кралство, което също е изправено пред енергийна криза.

Ограниченията заплашват да повишат още повече цените и да засегнат и европейски пазари. Континентът страда от най-тежката си енергийна криза от десетилетия, предизвикана от нарушените доставки на природен газ и подсилена от екстремните горещини на континента. 

Според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от мрежовия оператор RTE, пониженият до 46% капацитет през миналата седмица е довел до цена от € 500 за мегават час на European Energy Exchange AG. Цените за година напред също се търгуват на рекордно високи нива.

Прогнозите са, че температурите във Франция, Германия и Обединеното кралство са преминали пика си и тази седмица падат, макар че към края ѝ отново тръгват нагоре, но далеч от екстремните цифри миналата седмица.  Температурата на речната вода обаче още не е паднала достатъчно. Горещата вълна в Централна и Южна Европа може да продължат по-дълго, паралелно с опасенията от енергийна криза през зимата и призивите за пестеливо потребление. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: