Китайските власти прогнозираха спад на населението на страната от 2025 г.

Китайските власти прогнозираха спад на населението на страната от 2025 г. Снимка: https://pixabay.com/

В няколко провинции в Китай са се родили минимален брой бебета за последните десетилетия

 Демографите очакват през следващите години населението на Китай да спре да нараства и да започне да намалява, което ще се превърне в доминираща тенденция за дълго време.

Темпът на нарастване на населението на Китай се забави значително и до 2025 г. се очаква населението на страната да спре да расте и да започне естествено да намалява, каза Ян Уенжуан, ръководител на отдела по въпросите на населението и семейството на Националната здравна комисия, според китайския вестник Global Times.

Китайските демографи очакват намаляването на населението - където смъртните случаи превишават ражданията - да се превърне в доминираща тенденция през следващите години и да се запази за дълго време.

Данните за раждаемостта в Китай за 2021 г., публикувани от 29 провинции и региони на страната, показват, че няколко провинции имат най-ниския брой раждания от десетилетия.
 

Традиционно първите 10 провинции по раждаемост в Китай включват Гуандун, Хенан, Шандун, Съчуан, Хъбей, Анхуей, Гуанси, Дзянси, Хунан и Гуейджоу.

Според вестника броят на ражданията в централната китайска провинция Хунан е паднал под 500 000 за първи път от близо 60 години. За първи път от 1978 г. по-малко от 800 000 души са родени в провинция Хенан в централен Китай. Броят на ражданията в източнокитайската провинция Дзянси падна под 400 000 за първи път от 50-те години на миналия век.

Само в китайската провинция Гуангдонг са регистрирани над 1 милион новородени. В други пет провинции броят на новородените надхвърля 500 000.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: