Tesla продава наличностите си в биткойни

Tesla продава наличностите си в биткойни Снимка: popculturely.com

Миналата година компанията направи голяма инвестиция в криптовалутата, предизвиквайки бум на пазара на електронните пари.

Оказва се обаче, че производителят на еректромобили се е освободил от повечето си притежания в биткойни. От автомобилната компания на Илон Мъск заявиха, че още в края на 2021 г. Tesla са разпродали дигитална валута на стойност около $ 2 милиарда, намалявайки по наличностите си в биткойни със 75%. 

Очевидно Мъск е предвидил тенденцията на спад в криптовалутата, коментира ВВС, след като тази година биткойнът загуби над 50% от стойността си. Някои анализатори дори смятат, че разпродавайки притежанията си в биткойни, най-богатият човек в света е действал като фактор в този процес. 

Мъск казва, че решението му не е свързано с електронната валута, а с производствените нужди на Tesla. Милиардерът е сред най-известните шампиони в играта на пазара на криптопарите. Неговите изявления по темата в социалните медии често водят до значителна търговска активност на криптовалутния пазар.

Същото се случи и през февруари 2021 г.,  когато Tesla инвестира  $ 1,5 милиарда в биткойни – търсенето рязко скочи, а цената на прословутата волатилна криптовалута през ноември стигна почти до $ 70 000, след което обаче започна сривът ѝ. 

Преди това Tesla спря да приема разплащания в биткойни за автомобилите си, позовавайки се на грижа за климата заради огромните количества енергия, които поглъща копаенето на биткойни. 

Тогава Илон Мъск написа в социалните медии, че въпреки решението да не търгува коли срещу биткойни, Tesla няма да продава наличностите си в дигитални пари, но явно междувременно е прибегнал до обратното.

Това е още една промяна в плановете на милиардера, след като се отказа да купува Twitter – и повод за бизнес-анализаторите да припомнят, че намеренията на г-н Мъск не винаги са непоклатими пътепоказатели в бизнес-тенденциите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: