Новите заводи на Tesla „губят милиарди долари“

Новите заводи на Tesla „губят милиарди долари“ Снимка: cnbc.com

Изявлението е на Илон Мъск, който нарече предприятията Tesla в Остин и Берлин „огромни пещи за пари”.

Известен с ексцентричния си език, милиардерът каза в интервю, че ако около заводите му се чува „титаничен рев”, то това е звукът на запалените пари. Мъск сподели още, че фабриката на Tesla в Тексас произвежда „малък брой” автомобили, тъй като не може да произвежда достатъчно от новите батерии (4680), а по-старият модел (2170) са „заседнали в пристанището в Китай“. 

Прогнозата на Мъск все пак е оптимистична - „Всичко това ще се поправи много бързо, но изисква много внимание“, каза той, споменавайки, че фабриката в Берлин е в малко по-добра позиция, защото използва батерии 2170.

Милиардерът обаче за пореден път подчерта, че ковид-карантините в Шанхай са „много, много трудни”, стопирайки не само местното производство, но и това на завода в Калифорния, който използва някои части, произведени в Китай.

Според Reuters, има вътрешно разпореждане за спиране на производството в Шанхай през първите две седмици на юли, за да се разшири и обнови обекта, с цел увеличаване на продукцията. 

Това обаче не отменя плановете на Мъск да съкрати персонала с „около 10%” и да замрази новите назначения заради „супер лошо предчувствие за икономиката” и непреодолените все още проблеми с прекъсванията на веригите за доставка и трудностите в снабдяването с важни компоненти.

„Огромната ни трижа сега е как да поддържаме работата във фабриките, за да можем да плащаме на хората и да не фалираме”, каза Мъск.

Заедно с това, собственикът на Tesla обяви, че може да започне по-рано производството на електрическите пикапи Cybertruck, отложено за средата на 2023 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: