На Wall Street прогнозират намаляване на работните места в банковия сектор

На Wall Street прогнозират намаляване на работните места в банковия сектор Снимка: news.artnet.com

Очевидната причина е спадът в печалбите на банките, както и прекомерният брой младо поколение банкери, наети миналата година в еуфорията на финансовия пазар след пандемията.

Но сега във финансовите среди циркулират слухове за замразяване на назначенията и дори съкращения. Растящите лихвени проценти и опасенията от рецесия намалиха апетитите за сливания и други големи корпоративни сделки, така че това „преяждане с нови банкери” върви към логичния си край, казват запознати източници пред The New York ​​Post. 

На работен обяд миналата седмица с ръководители от топ банки, включително Goldman Sachs, JPMorgan и Morgan Stanley, разговорите подсказаха, че съкращенията сред младшия контингент банкови специалисти ще обхванат първоначално поне 10%, с тенденция да се развихрят в края на годината. 

И това вече не са само прогнози. Както във всички сфери, и в банките съкращенията са „най-зле опазената тайна”, отбелязва The New York ​​Post, посочвайки, че JPMorgan вече съкращават стотици младши банкери от отделите за ипотечно кредитиране, заради „циклични промени“.

Една от реалните причини обаче са безпрецедентно високите заплати, които големите банки определиха миналата година за тази категория банкови служители, отчасти заради невероятната "приливна вълна" от финансови сделки след пандемията, която обаче вече отшумя. 

Някои анализатори виждат друга причина за съкращенията и в дълго притаявания, но очакван удар срещу „младоците” в бизнеса, които миналата година притиснаха работодателите си с искания за „нормална” работна седмица от 50 – 60 часа, вместо често случващите се 100.

Същевременно миналата седмица JPMorgan Chase и Morgan Stanley отчетоха изненадващо рязък спад на печалбите, достигащ в някои от банковите операции 56% до 86%. 

Все пак банкови източници прогнозират, че повечето банкови ръководства ще действат предпазливо поне до края на лятото, отчасти заради опасението, че освен преките загуби може да загубят и репутацията си, но отчасти и заради надеждата, че есента икономиката може да се възстанови. Въпреки това изглежда, че цяло поколение млади банкери е изправено пред болезнените преживявания на настоящия икономически спад.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: