Горещата вълна в Европа разпали горски пожари

Горещата вълна в Европа разпали горски пожари Снимка: rayonier.com

Националната метеорологична агенция на Германия обяви температури над 38°С, докато в Испания живачният стълб прескочи 40°С.

Високите летни температури на ранното лято разпалиха в петък горски пожари югозападно от Берлин, съобщи DW. Според говорител на пожарната, районът на бедствието е обхванал „около 100 до 110 хектара“, на около 70 километра от немската столица. Евакуирани са жителите на 20 села, други са предупредени да бъдат в готовност да напуснат домовете си. 

Убежище за евакуираните е организирано в кметството в Тройенбритцен в Бранденбург. В гасенето на пожара участва и военен хеликоптер. Екипи на Спешна помощ до момента успяват да попречат на пламъците да пресекат главен път B102, който е затворен за движение. Все пак от днес синоптиците очакват гръмотевични бури и захлаждане.

Вчера в централна Евия, вторият по големина остров на Гърция, също бушуваха горски пожари, раздухвани от силни ветрове. Властите разпоредиха евакуация на село Кремастос като предпазна мярка, тъй като огънят се приближи на 800 метра от крайните къщи. На терен работят 70 пожарникари, подпомагани от девет самолета и четири хеликоптера. Миналото лято Евия претърпя опустошителни горски пожари, които унищожиха около една трета от горите на острова.

И пожарникарите в Испания са на крак, борейки се с горски пожари, които бушуват от няколко дни в резултат на рекордните температури, типични обикновено за м. август. Най-тежките щети са в северозападната провинция Самора, където горят над 25 000 хектара земя, съобщават регионалните власти.

Пожарът е започнал от мълния, ударила в сряда, а сушата и ветровете раздухват огъня. Вчера сутринта обаче температурите паднаха, давайки глътка въздух на 650-те служители на спешна помощ. Евакуирани са 18 села, но с помощта на самолети пожарът е локализиран.

Горски пожари избухнаха и в североизточна Каталуния, около Лерида, Тарагона и в природен парк в планинския масив Гараф, южно от Барселона. През последната седмица пожарната на Каталуния се е отзовала на над 200 сигнала за горски пожари. По-рано подобни съобщения имаше от Португалия и Турция.

Експерти предупредиха, че високите температури са причинени от тревожните тенденции в климатичните промени. „Това, на което сме свидетели днес, за съжаление е предчувствие за бъдещето“, каза Клеър Нулис, говорител на Световната метеорологична организация в Женева. Според нея лятото на 2022 г. ще бъде по-горещо заради продължаващите концентрации на парникови газове в атмосферата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: