Недостигът на инженери по електроника в САЩ заплашва производството на микрочипове

Недостигът на инженери по електроника в САЩ заплашва производството на микрочипове Снимка: ferra.ru

Американските компании се опитват да решат проблема

Въпреки че глобалният недостиг на чипове забавя темпо, компаниите за производство на полупроводници в САЩ са изправени пред друга заплаха, която също очертава дефицит. На пазара на труда липсват инженери по микроелектроника.

За това съобщава The Register.

Топ мениджърът на Intel Раджа Кодури споделя загрижеността си относно недостига на кадри. Съобщава се, че през последните три десетилетия броят на постъпващите в колежи в САЩ по специалностите "Компютърни науки" се е увеличил, докато броят на кандидатите, постъпващи в електротехническите специалности, е спаднал драстично.

Всичко това може да доведе до сериозен предстоящ проблем. Растежът на индустрията ще бъде невъзможен, ако липсват достатъчно инженери за проектирането, произвеждането и проверката на микросхемите. 

Отбелязва се, че поради създалата се ситуация, компанията Intel е обещала да похарчи 100 милиона долара за подобряване на образованието в областта на полупроводниците в Съединените щати. Половината от тези пари ще се използват за намиране на достатъчно хора, които да работят в производствения обект на Intel в Охайо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: