Конспирациите за Путин се множат - от смяната му с двойник до рак

Конспирациите за Путин се множат - от смяната му с двойник до рак Снимка: marca.com

Наблюдатели гледат под лупа видеозаписи с руския президент, търсейки признаци за влошено здраве, докато други отговарят „Мечтайте си”.

Слуховете са разнообразни,  посочва The Guardian: Владимир Путин е болен от рак или има Паркинсон, пострадал е при опит за преврат или дори вече е починал и са го заменили с двойник... Широко се обсъждат излъчените срещи на руския президент – дали от болка стиска края на масата, дали кракът му се движи неконтролирано, или лицето му е подпухнало от стероиди.

Войната в Украйна навлиза в четвъртия си месец и изглежда критиците на 69-годишния Путин са готови да приемат всякакви конспиративни теории от типа „Господ го наказа”. Масло в огъня наливат и редовно излъчваните предварително заснети репортажи, които показват Путин на срещи, докато наблюдателните откриват, че руският президент всъщност е в неизвестност. 

Оживени реакции предизвика фактът, че на 9 май, след леко накуцване, Путин изгледа парада седнал, облечен в плътен шлифер, като същевременно зави краката си с одеало. Мнозина виждат безкрайната ковид-карантина на руският президент като знак за принадлежност към силно уязвима група, след като Владимир Путин проведе много от най-важните си международни срещи виртуално, или на двата края на прословутата 6-метрова маса. 

На 1 април руското разследващо издание "Проект" установи, че за четири години Путин е бил посещаван 35 пъти от онколог и е прекарал с него 166 дни в резиденция. Посещавали са го и диагностици, специалисти по заболявания на щитовидната жлеза, включително рак. 

В руските медии се срещат съобщения, които не съответстват на имиджа на руския президент като здрав, спортуващ тип, привърженик на здравословния живот. Още през септември 2012 г. руският вестник "Ведомости" съобщи, че Путин се е наранил при полет с делтаплан, след което е бил видян да носи скоба за гръб, подготвайки се за операция. 

През 2017 г., по време на хокеен мач Путин внезапно е паднал от кънките си, плъзгайки се по леда с вдигнати крака. Картината се повтаря и през 2019, само че този път падането е по лице. През 2018 г., само месец преди решаващите президентски избори, Путин изчезва от общественото полезрение за два дни. Тогава в рядко признание по повод здравето му, Песков обяснява пред медиите: „Зима е, президентът просто е настинал”. 

През ноември 2020 г. на виртуална среща с финансовия си министър, Путин избухва в кашлица. След това през септември 2021 г. руският президент се самоизолира за две седмици и налага драконовски правила за всички, които искат среща с него, включително задължителна двуседмична карантина. Тази прекомерна предпазливост породи нови слухове за здравословното състояние на руския президент.

Според Оливър Стоун, Путин се е преборил с рак. Бивш британски шпионин, работил много години в Русия, твърди, че Путин е "сериозно болен" и болестта му е "елемент" при нахлуването на Русия в Украйна. Списание New Lines твърди, че има запис на руски олигарх, който казва, че Путин е „много болен от рак на кръвта“. 

Сигналите не са потвърдени, но New Lines съобщи, че приблизително по същото време, когато е направен записът, всички регионални директори на руската служба за сигурност (ФСБ) са получили имейл, който ги инструктира да не вярват на слуховете за „терминалното състояние на президента“.

Politico посочва, че според медицински експерти, забелязаните признаци не са достатъчни, за да покажат заболяване. Експерти от разузнаването до голяма степен са съгласни с това. От своя страна Дмитрий Песков нарече твърденията „неистини и измислици”. В интервю за френската телевизия TF1 в неделя, руският външен министър Сергей Лавров също отрече "спекулациите" и обяви, че слуховете „остават за сметка на съвестта на тези, които ги разпространяват“. 

Но както припомня Politico, не вярвайте на нещо в политиката, докато не бъде официално отречено.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: