Войната в Украйна подкопа възстановяването на световната икономика

Войната в Украйна подкопа възстановяването на световната икономика Снимка: https://pixabay.com/

Отчитаме забавяне на очаквания икономически растеж в повечето страни по света

 Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в навечерието на пролетните срещи на МВФ и Световната банка.

Глобалното възстановяване вече губеше инерция преди войната в Украйна поради частични смущения, свързани с омикрон. През януари понижихме прогнозата си за глобален растеж до 4,4% за 2022 г. Оттогава прогнозата се влоши значително, главно поради войната и последствията от нея."

Икономическото въздействие на войната се разпространи бързо, достигайки до съседните на Украйна страни и далеч извън региона, като най-силно удари най-уязвимите хора в света. Във вторник МВФ ще публикува актуализираните си икономически прогнози, които според Георгиева ще понижат още повече оценките за глобален растеж. Други предизвикателства също ще играят важна роля тук:

Тези двойни кризи, пандемия и война, и способността ни да се справяме с тях, се изострят от друг нарастващ риск: фрагментацията на световната икономика на геополитически блокове с различни търговски и технологични стандарти, платежни системи и резервни валути.

Повишаването на цените на храните и енергията, заедно с прекъсванията на веригите за доставки, причинени от пандемията, продължават да повишават инфлацията, която вече достигна 40-годишни връхни точки в развитите страни. Международният валутен фонд призова централните банки в света да действат решително, за да овладеят инфлацията, преди това да стане по-трудно."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: