Бивш работник на Tesla отказа $ 15 милиона компенсация

Бивш работник на Tesla отказа $ 15 милиона компенсация Снимка: greencarreports.com

Първоначалната сума, определена от съдебните заседатели, беше $ 137 милиона, но съдията я намали на $ 15 милиона и не промени решението си след обжалването на ищеца.

Афроамериканецът Оуен Диас, бивш работник в завода на Tesla във Фримонт, Калифорния, отказа сумата. Той съди Tesla за враждебна работна среда на расова основа, твърдейки че през деветте месеца, през които е работил в завода в периода 2915 - 2016 г., многократно е бил обект на расистки обиди и карикатури. 

Все пак съдът даде на Диас две седмици, за да размисли. Ако не промени решението си, според щатското законодателство, ще трябва да започне нов съдебен процес. Фактът, че отхвърля $ 15-те милиона, е риск за Диас, тъй като при нов процес може да получи още по-ниско обезщетение, плюс загубата на време и пари за разноски, смятат експерти по трудово право.

„Драстичното намаление на сумата измества въпроса дали първоначално определената компенсация от $137 милиона беше разумна. Въпросът сега е дали $ 15 милиона са разумна и оправдана компенсация, предвид претърпените щети”, казват от трудово-правният отдел на адвокатска кантора Wilk Auslander. Предположенията им са, че ще се стигне до преговори между страните и частно споразумение, някъде по средата между първоначалната и намалената компенсация.

Освен този случай, срещу Tesla вървят още е няколко съдебни дела. Съвсем наскоро двама бивши служители заведоха дело, в което се твърди, че автомобилният производител не е предоставил 60-дневното предизвестие, изисквано от федералния закон по време на неотдавнашните съкращения.

Друго важно дело срещу автопроизводителя води Калифорнийския отдел по справедлива заетост и жилища, отново за расова дискриминация и тормоз във Фримонт. Tesla твърди, че искът е незаконосъобразен и предприема опити да го осуети.

Автомобилният гигант вече натрупа опит в съдебни дела по твърдения за расов и сексуален тормоз на работното място и въведе правила за предотвратяване и справяне с лошо колегиално поведение. Изглежда обаче мярката не действа, след като дори един от инвеститорите заведе дело миналата седмица, обвинявайки главния изпълнителен директор Илон Мъск и директорския борд на Tesla, че пренебрегват оплакванията на работниците, създавайки по този начин токсична работна среда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: