Ядрените оръжия са абсолютно зло!

Ядрените оръжия са абсолютно зло! Снимка: https://pixabay.com/

Оцелели от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки пристигнаха в австрийската столица, където беше открита многодневна конференция на държавите – участнички в Договора за забрана на ядрените оръжия

Те ще   обсъдят новите стъпки и усилия, необходими не само за спиране на разпространението, но и за пълно премахване на смъртоносните оръжия.

Александър Шаленберг, министър на външните работи на Австрия:

"Ако погледнете в миналото, такъв беше случаят с касетъчните боеприпаси, противопехотните мини. В началото реакцията винаги беше една и съща: нищо няма да работи, забравете. Държавите ги произвеждаха, те имат запаси от тези оръжия, те са използвани. Колко наивно! Дори казаха, че е опасно да ги забранят, защото това ще отслаби международната система."

Присъстващите чуха ужасните свидетелства на онези, които видяха със собствените си очи ужасите на ядрените удари на САЩ по японските градове.

   „Атомната бомба е оръжие на безчовечността и абсолютното зло, с което хората не могат да съжителстват и което не ни дава възможност нито да умрем, нито да живеем като човешки същества.“

Кидо Суечи, член на Съвета на организациите на жертвите на атомна бомбардировка на Хирошима и Нагасаки "Нихон Хиданкьо".

 

Целта на договора, ратифициран от повече от 50 държави, е да предотврати повторение на трагедията в Хирошима и Нагасаки. Войната в Украйна, отприщена от Русия, която има ядрено оръжие, даде на тази инициатива допълнителен тласък.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: