Замъкът Пелеш в Синая, Румъния

Замъкът Пелеш в Синая, Румъния Снимка: Pixabay

Сгушен в подножието на планината Бучеги в близост до живописното градче Синая, замъкът Пелеш е шедьовър на немската ново-ренесансова архитектура и е считан от мнозина за един от най-забележителните замъци в Европа. Замъкът служи като лятна резиденция на кралското семейство до 1947 г. Неговите 160 стаи са украсени с най-добрите образци на европейското изкуство като полилеите от кристал „мурано” и немските витражи, които закупува румънският крал Карол. 

Замъкът Пелеш е първият европейски замък, който има електричество, дори и собствена електроцентрала. Замъкът има топла и студена течаща вода, централно отопление, както и централна вакуумна система. 
  
Стъкленият покрив на фоайето се отваря механично и има малък асансьор за кралското семейство. Всяка стая е декорирана в различен стил или тема. Замъкът разполага с концертна зала, музикална стая (Индия), турски салон, голям италиански салон, заседателна зала, зала Маор и много други. 

Кралската библиотека има тайна врата, а 60-местният театър на замъка, с „кралска кутия", показва първата филмова прожекция в Румъния през 1906 г. Замъкът приема името си от съседната река Пелеш, която минава през двора на двореца. Мебелите от тик в музикалната стая са с изящна дърворезба и са подарени на крал Карол I от индийския махараджа Капуртала, а ръчно изработени копринени бродерии украсяват тавана и стените на турския салон. 
Фреските на тавана и декоративните стенописи в театралната зала са проектирани от известните австрийски художници Густав Климт и Франц Мац. Над 4000 европейски и ориенталски произведения от XV до XIX век са изложени като експонати в този замък.

Крал Фердинанд, който наследява Карол I, поръчва по-малкия замък Пелишор, изграден в стила на местната архитектура. 
70-те стаи на Пелишор разполагат с уникална колекция от виенски мебели от края на века и стъклени съдове от Тифани и Лалик.    Струва си да се разгледа и намиращият се в града Синайски манастир, основан от принц Михай Кантакузино през 1695 г. и кръстен на големия манастир в планината Синай. Манастирът е служил като резиденция на кралското семейство до построяването на замъка Пелеш, а сега е дом на монашески орден.

В близост до замъка Пелеш се намира известният ски курорт Синая в Карпатите. Можете да посетите и околните градове Бустени, Азуга и Предейл. Местността предлага много удобства за активна почивка - от ски и пешеходни пътеки до разглеждане на диви животни.