Расте заболеваемостта от COVID-19 в цял свят

Расте заболеваемостта от COVID-19 в цял свят Снимка: https://pixabay.com/

Заболеваемостта от COVID-19 в света се увеличи за първи път от края на май

Броят на новите случаи на заразяване с коронавирус в света през изминалата седмица надхвърли 3,4 милиона, което в сравнение с предходната седмица е с 300 хиляди повече. Увеличение на заболеваемостта е регистрирано за първи път от края на май.

Агенците отбелязват огнища в Мексико и Колумбия, където цифрите за седмицата са се увеличили с един и половина пъти. Кривата на заразяването в Европа също се повиши рязко. Така във Франция броят на новите инфекции отново се оказа над 50 хиляди на ден, което последно беше регистрирано в края на април. В Италия заболеваемостта се удвои, в Германия (над 80 хиляди заразени на ден) - с почти една четвърт.

В същото време оценките на специалистите показват, че смъртността намалява. През седмицата 8,7 хиляди души са починали от коронавирус в света, което е с 900 души по-малко от миналата седмица.


По-рано стана известно, че учените смятат мутацията на щама „омикрон“ за причина за увеличаването на заболеваемостта в света. Те предупреждават за нови щамове, които могат моментално да заразят хората. Учените имат предположение, че вирусът е успял да свикне със съществуващите ваксинии  е необходимо да се разработят нови.

92 нови случая на коронавирусна инфекция са потвърдени у нас през последното денонощие. 1 028 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. 105 от тях са PCR, а 923 - антигенни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: